Десерти, Рецепти

Ягодово руло Сусамова черга

Ягодово руло Сусамова черга

Как сте със старите ръкоделия? Отдават ли Ви се плетене, бродиране, тъкане? Е, няма да Ви се наложи да ги умеете за тази творба, единствено ще Ви е необходимо търпение, точно както при създаването на всеки предмет на изкуството. А този, освен красив, е и полезен, също и се хапва, и то – с наслада! Изглежда сложен като българска шевица, но всъщност не е най-трудният десерт, който е минавал през ръцете и кухнята ми. Определено обаче е един от получилите най-силна овация при консумация 😊 Т.е. рецептата си е от впечатляващите!

Ягодово руло Сусамова черга

Палитрата с необходими влакна, т.е. продукти, е следната:

Блат /за 2 броя, необходими за рулото/:

  • 3 бр. добре узрели банана
  • 200 г фини овесени ядки
  • 100 г кокосово мляко
  • 50 г орехово брашно
  • 6 бр. сухи сини сливи
    /накиснати за кратко в топла вода/
  • 5 г бакпулвер
  • ванилия
  • 1 с.л. Био кокосово масло от Белун
    /много меко или разтопено на водна баня и охладено/

За черния блат:

  • 4 ч.л. Сусамов тахан Био от Белун
  • За кафявия блат:
  • 1 ч.л. Сусамов тахан от Белун

Крем:

  • 300 г ядки кашу от Белун
    /накиснато предварително поне за няколко часа/
  • 1 с.л. Био кокосово масло от Белун
    /много меко или разтопено на водна баня и охладено/
  • 2 с.л. мед
  • 60 г бял веган шоколад
    /разтопен на водна баня и леко охладен/
  • капачка течна ванилия
  • 1 ч.л. сок от лимон
  • 3-4 щипки изсушени (лиофилизирани) ягоди на прах от Белун
  • 2 бр. плод ягода

Декорация /по избор/:

  • плодове ягода
  • 50 г шоколадови натурални капки от Белун
    /разтопени на водна баня/
  • изсушени (лиофизирани) ягоди на прах от Белун – за поръсване
  • цвят теменужки
Ягодово руло Сусамова черга

Първо се подготвят блатовете, тъй като те трябва да се изпекат и напълно да се охладят. В кухненски робот се блендират най-напред: овесените ядки, кокосовите мляко и масло, ореховото брашно, сините сливи, ванилията и бакпулвера – до получаване на лепкава, гъста, еднородна смес. Отделно се пасират бананите, след което се прибавят към блендираните вече съставки. Получената овесено-плодова каша се разделя на две равни части – за двата блата. В едната се добавя количеството Сусамов тахан Био от Белун, а във втората – количеството от Сусамов тахан от Белун. За оформяне на правоъгълните етажи се използва съд за печене с приблизително квадратна форма, тъй като в последствие всеки изпечен квадрат ще се раздели на два правоъгълника. Размерът на страната на съда е около 20 см. Малки отклонения са допустими, както и директно избор на различна форма за десерта 😊, напр. кръгла. Всяка смес се разпределя равномерно, с дебелина около 1,5 см, в постланата с хартия за печене тавичка. Фурната трябва да е предварително загрята на 180 градуса, топлинната обработка е в рамките на 15-20 минути. След изваждане блатът, заедно с хартията за печене, се оставя леко да изстине, върху решетка. Няколко минути по-късно се отстранява хартиената част, за да се избегне овлажняване. Двата блата се разрязват на две и така – около час след началото, се сдобивате с цели 4 основни елемента от вкусната черга 😊

Продължава се с цветовете! А тяхното многообразие от нюанс и апетит се случва в крема. Тук вече е лесно 😊 Всички продукти, включени в състава му, се блендират заедно. Настрани остават единствено ягодите – плод и на прах. Сместа вече е превъзходна и готова за хапване, но точно както и в ръкоделията – с преждата и конецът могат да се изпълнят много по-вълнуващи неща! Затова – разделя се този път на три равни части. Едната се оставя в натуралния си бял пастелен цвят. Към втората се прибавят нарязаните на ситно плодове /хубаво подсушени със салфетка/. С третата част се разбърква прахът от изсушените ягоди, като за подсилване на розовия ефект, може да се ползва и съвсем малко червена боя /но не е задължително/. По този начин добавяме и следващите три багрила на ягодовото произведение 😊

Нататък вече е художествената дейност 😊 , а именно – нареждането! Редуват се – черен блат с крема с парченца плод – охлаждат се във фризер за около 5 минути, кафяв блат с бял крем /оставя се около лъжичка от него настрани/ – охлаждане, черен блат с розов крем – охлаждане и за финал – кафяв блат с остатъка от белия крем, като завършек на „грубата“ визия 😊 Естествено – подредбата може и да е напълно различна, тази е само примерна.

Почти приключихме 😊 Последна е бродерията. Мястото, в което може да се интерпретира на воля и според въображението. В списъка съм изброила тези, с които украсих аз, но изборът е за вас 😊
Произведението се съхранява в хладилник, където да радва очите и да захранва въображението на всяко отваряне. Преди сервиране, го оставете няколко минути на стайна температура, да отпусне лекичко.

И една тайна. Ако веднъж вече сте опитали и поднесли Ягодовата черга, втория път може просто да смесите изпечените и блендирани блатове заедно крема с плодове и ще получите симпатични бонбони или барчета. Рискът тук е, че от тях ще изчезват по няколко на всяко отваряне на хладилника. Така че – Вие си преценете!

Аз отивам да си припомня на практика защо си заслужаваше всяка стъпка от това кулинарно творчество 😊

За Вас – чуждестранни продукти в народен стил нареди: Людмила ЧеРЕшка

Бели шоколадови капки

22.00 лв.

Кашу

27.00 лв.

Сусамов тахан с белгийски шоколад

5.89 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *