Как сте със старите ръкоделия? Отдават ли Ви се плетене, бродиране, тъкане? Е, няма да Ви се наложи да ги умеете за тази творба, единствено ще Ви е необходимо търпение, точно както при създаването на всеки предмет на изкуството. А този, освен красив, е и полезен, също и се хапва, и то – с наслада! Изглежда сложен като българска шевица, но всъщност не е най-трудният десерт, който е минавал през ръцете и кухнята ми. Определено обаче е един от получилите най-силна овация при консумация 😊 Т.е. рецептата си е от впечатляващите!

Палитрата с необходими влакна, т.е. продукти, е следната:
Блат /за 2 броя, необходими за рулото/:
- 3 бр. добре узрели банана
- 200 г фини овесени ядки
- 100 г кокосово мляко
- 50 г орехово брашно
- 6 бр. сухи сини сливи
/накиснати за кратко в топла вода/ - 5 г бакпулвер
- ванилия
- 1 с.л. Био кокосово масло от Белун
/много меко или разтопено на водна баня и охладено/
За черния блат:
- 4 ч.л. Сусамов тахан Био от Белун
- За кафявия блат:
- 1 ч.л. Сусамов тахан от Белун
Крем:
- 300 г ядки кашу от Белун
/накиснато предварително поне за няколко часа/ - 1 с.л. Био кокосово масло от Белун
/много меко или разтопено на водна баня и охладено/ - 2 с.л. мед
- 60 г бял веган шоколад
/разтопен на водна баня и леко охладен/ - капачка течна ванилия
- 1 ч.л. сок от лимон
- 3-4 щипки изсушени (лиофилизирани) ягоди на прах от Белун
- 2 бр. плод ягода
Декорация /по избор/:
- плодове ягода
- 50 г шоколадови натурални капки от Белун
/разтопени на водна баня/ - изсушени (лиофизирани) ягоди на прах от Белун – за поръсване
- цвят теменужки

Първо се подготвят блатовете, тъй като те трябва да се изпекат и напълно да се охладят. В кухненски робот се блендират най-напред: овесените ядки, кокосовите мляко и масло, ореховото брашно, сините сливи, ванилията и бакпулвера – до получаване на лепкава, гъста, еднородна смес. Отделно се пасират бананите, след което се прибавят към блендираните вече съставки. Получената овесено-плодова каша се разделя на две равни части – за двата блата. В едната се добавя количеството Сусамов тахан Био от Белун, а във втората – количеството от Сусамов тахан от Белун. За оформяне на правоъгълните етажи се използва съд за печене с приблизително квадратна форма, тъй като в последствие всеки изпечен квадрат ще се раздели на два правоъгълника. Размерът на страната на съда е около 20 см. Малки отклонения са допустими, както и директно избор на различна форма за десерта 😊, напр. кръгла. Всяка смес се разпределя равномерно, с дебелина около 1,5 см, в постланата с хартия за печене тавичка. Фурната трябва да е предварително загрята на 180 градуса, топлинната обработка е в рамките на 15-20 минути. След изваждане блатът, заедно с хартията за печене, се оставя леко да изстине, върху решетка. Няколко минути по-късно се отстранява хартиената част, за да се избегне овлажняване. Двата блата се разрязват на две и така – около час след началото, се сдобивате с цели 4 основни елемента от вкусната черга 😊
Продължава се с цветовете! А тяхното многообразие от нюанс и апетит се случва в крема. Тук вече е лесно 😊 Всички продукти, включени в състава му, се блендират заедно. Настрани остават единствено ягодите – плод и на прах. Сместа вече е превъзходна и готова за хапване, но точно както и в ръкоделията – с преждата и конецът могат да се изпълнят много по-вълнуващи неща! Затова – разделя се този път на три равни части. Едната се оставя в натуралния си бял пастелен цвят. Към втората се прибавят нарязаните на ситно плодове /хубаво подсушени със салфетка/. С третата част се разбърква прахът от изсушените ягоди, като за подсилване на розовия ефект, може да се ползва и съвсем малко червена боя /но не е задължително/. По този начин добавяме и следващите три багрила на ягодовото произведение 😊
Нататък вече е художествената дейност 😊 , а именно – нареждането! Редуват се – черен блат с крема с парченца плод – охлаждат се във фризер за около 5 минути, кафяв блат с бял крем /оставя се около лъжичка от него настрани/ – охлаждане, черен блат с розов крем – охлаждане и за финал – кафяв блат с остатъка от белия крем, като завършек на „грубата“ визия 😊 Естествено – подредбата може и да е напълно различна, тази е само примерна.
Почти приключихме 😊 Последна е бродерията. Мястото, в което може да се интерпретира на воля и според въображението. В списъка съм изброила тези, с които украсих аз, но изборът е за вас 😊
Произведението се съхранява в хладилник, където да радва очите и да захранва въображението на всяко отваряне. Преди сервиране, го оставете няколко минути на стайна температура, да отпусне лекичко.
И една тайна. Ако веднъж вече сте опитали и поднесли Ягодовата черга, втория път може просто да смесите изпечените и блендирани блатове заедно крема с плодове и ще получите симпатични бонбони или барчета. Рискът тук е, че от тях ще изчезват по няколко на всяко отваряне на хладилника. Така че – Вие си преценете!
Аз отивам да си припомня на практика защо си заслужаваше всяка стъпка от това кулинарно творчество 😊
За Вас – чуждестранни продукти в народен стил нареди: Людмила ЧеРЕшка