Десерти, Рецепти

Торта Дубайски шоколад

Торта Дубайски шоколад

Представяме ви една торта, вдъхновена от тренда за дубайския шоколад, но изцяло без глутен!
Основата е мека, наситено какаова, допълнена с нежен пистачо слой с хрупкава текстура и фин шоколадов ганаш отгоре. А за финал са добавени ръчно направени трюфели с шамфъстък, които придават уникален завършек на десерта.

Без компромис с качеството и вкуса, този десерт е подходящ за любителите на здравословни и изискани сладкиши, които същевременно са без глутен. Поднесете с чаша кафе или чай и се насладете на изживяването!

Торта Дубайски шоколад

Необходими продукти за Торта Дубайски шоколад:

За 2 блата с диаметър 16-18см:

  • 90 г брашно (ползвах елда и касава)
  • 120 г кокосова захар
  • 30 г какао
  • 5 г сода бикарбонат
  • 5 г бакпулвер
  • Щипка сол
  • 1 яйце
  • 90 г айран
  • 40 г разтопено кокосово масло
  • 70 г гореща вода

За крема:

  • 200 г шамфъстък паста
  • 100 г пудра еритритол (може ксилитол или захар)
  • 3 оризовки

За шоколадовия ганаш:

  • 80 г кокосово мляко от кен (само гъстата част)
  • 50 г черен шоколад 70% какао

За трюфелите с шамфъстък:

  • 2 с.л шамфъстък паста
  • 2 с.л мед
  • 2 с.л кокосово брашно
  • 20 г разтопен черен шоколад за потапяне
  • шепа натрошени шамфъстъци за овалване
Торта Дубайски шоколад

Начин на приготвяне на Торта Дубайски шоколад:

1. Сухите съставки за блата се смесват в купа и разбъркват. В отделен съд се смесват яйцето, кокосовото масло, айрана. Мокрите съставки се изсипват при сухите и се разбърква. Последна се изсипва горещата вода.

2. Получената смес се изсипва в 2 форми с диаметър 16 до 18см (с удвоени продукти могат да се приготвят 3 блата с диаметър 20см). На дъното на формите трябва да има хартия за печене. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за 35-40 мин. Ако печете само един блат, за да го разрежете след охлаждане, може би е добре да увеличите времето. Проверете с клечка преди изважане – трябва да излиза суха или с полепнали по нея малки трохи, а не лепкава смес. Ако обичате по-мокри блатове можете да сиропирате със смес от ядково или прясно мляко с малко ликьор с вкус на шоколад.

3. Кремът се приготвя като шамфъстък пастатата се смесва и разбърква добре с подсладителя, който сте избрали. Към тях се добавят ситно натрошените оризовки и се разбърква отново.

4. За направата на шоколадовия ганаш кокосовото мляко се загрява почти до завиране. Към него се добавя натрошения шоколад и се разбърква докато се получи гладка хомогенна смес.

Торта Дубайски шоколад

5. Бонбоните се приготвят като се смеси шамфъстък пастата, медът и кокосовото брашно. Всичко се разбърква добре с вилица и с длани се оформят малки топчета. Прибират се във фризер докато се втвърдят добре, след което всяко от тях се потапя в разтопения шоколад и веднага се овалва в натрошени шамфъстъци, защото шоколадът стяга бързо заради ниската температура на бонбоните.

6. Тортата се сглобява като в ринг се поставя първия блат, върху него се изсипва кремът, след него отново блат и накрая шоколадовият ганаш. Бонбоните се нареждат върху ганаша докато все още не се е втвърдил. За допълнителна декорация могат да се добавят още натрошени шамфъстъци и какаови зърна.

Био пълнозърнест сусамов тахан

7.89 лв.120.69 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био белен сусамов тахан

8.19 лв.125.55 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био кокосово масло

4.37 лв.23.14 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *