Торта Дубайски шоколад
Представяме ви една торта, вдъхновена от тренда за дубайския шоколад, но изцяло без глутен!
Основата е мека, наситено какаова, допълнена с нежен пистачо слой с хрупкава текстура и фин шоколадов ганаш отгоре. А за финал са добавени ръчно направени трюфели с шамфъстък, които придават уникален завършек на десерта.
Без компромис с качеството и вкуса, този десерт е подходящ за любителите на здравословни и изискани сладкиши, които същевременно са без глутен. Поднесете с чаша кафе или чай и се насладете на изживяването!
Необходими продукти за Торта Дубайски шоколад:
За 2 блата с диаметър 16-18см:
- 90 г брашно (ползвах елда и касава)
- 120 г кокосова захар
- 30 г какао
- 5 г сода бикарбонат
- 5 г бакпулвер
- Щипка сол
- 1 яйце
- 90 г айран
- 40 г разтопено кокосово масло
- 70 г гореща вода
За крема:
- 200 г шамфъстък паста
- 100 г пудра еритритол (може ксилитол или захар)
- 3 оризовки
За шоколадовия ганаш:
- 80 г кокосово мляко от кен (само гъстата част)
- 50 г черен шоколад 70% какао
За трюфелите с шамфъстък:
- 2 с.л шамфъстък паста
- 2 с.л мед
- 2 с.л кокосово брашно
- 20 г разтопен черен шоколад за потапяне
- шепа натрошени шамфъстъци за овалване
Начин на приготвяне на Торта Дубайски шоколад:
1. Сухите съставки за блата се смесват в купа и разбъркват. В отделен съд се смесват яйцето, кокосовото масло, айрана. Мокрите съставки се изсипват при сухите и се разбърква. Последна се изсипва горещата вода.
2. Получената смес се изсипва в 2 форми с диаметър 16 до 18см (с удвоени продукти могат да се приготвят 3 блата с диаметър 20см). На дъното на формите трябва да има хартия за печене. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за 35-40 мин. Ако печете само един блат, за да го разрежете след охлаждане, може би е добре да увеличите времето. Проверете с клечка преди изважане – трябва да излиза суха или с полепнали по нея малки трохи, а не лепкава смес. Ако обичате по-мокри блатове можете да сиропирате със смес от ядково или прясно мляко с малко ликьор с вкус на шоколад.
3. Кремът се приготвя като шамфъстък пастатата се смесва и разбърква добре с подсладителя, който сте избрали. Към тях се добавят ситно натрошените оризовки и се разбърква отново.
4. За направата на шоколадовия ганаш кокосовото мляко се загрява почти до завиране. Към него се добавя натрошения шоколад и се разбърква докато се получи гладка хомогенна смес.
5. Бонбоните се приготвят като се смеси шамфъстък пастата, медът и кокосовото брашно. Всичко се разбърква добре с вилица и с длани се оформят малки топчета. Прибират се във фризер докато се втвърдят добре, след което всяко от тях се потапя в разтопения шоколад и веднага се овалва в натрошени шамфъстъци, защото шоколадът стяга бързо заради ниската температура на бонбоните.
6. Тортата се сглобява като в ринг се поставя първия блат, върху него се изсипва кремът, след него отново блат и накрая шоколадовият ганаш. Бонбоните се нареждат върху ганаша докато все още не се е втвърдил. За допълнителна декорация могат да се добавят още натрошени шамфъстъци и какаови зърна.