Десерти, Рецепти

Торта Дубайски шоколад

Торта Дубайски шоколад

Представяме ви една торта, вдъхновена от тренда за дубайския шоколад, но изцяло без глутен!
Основата е мека, наситено какаова, допълнена с нежен пистачо слой с хрупкава текстура и фин шоколадов ганаш отгоре. А за финал са добавени ръчно направени трюфели с шамфъстък, които придават уникален завършек на десерта.

Без компромис с качеството и вкуса, този десерт е подходящ за любителите на здравословни и изискани сладкиши, които същевременно са без глутен. Поднесете с чаша кафе или чай и се насладете на изживяването!

Торта Дубайски шоколад

Необходими продукти за Торта Дубайски шоколад:

За 2 блата с диаметър 16-18см:

  • 90 г брашно (ползвах елда и касава)
  • 120 г кокосова захар
  • 30 г какао
  • 5 г сода бикарбонат
  • 5 г бакпулвер
  • Щипка сол
  • 1 яйце
  • 90 г айран
  • 40 г разтопено кокосово масло
  • 70 г гореща вода

За крема:

  • 200 г шамфъстък паста
  • 100 г пудра еритритол (може ксилитол или захар)
  • 3 оризовки

За шоколадовия ганаш:

  • 80 г кокосово мляко от кен (само гъстата част)
  • 50 г черен шоколад 70% какао

За трюфелите с шамфъстък:

  • 2 с.л шамфъстък паста
  • 2 с.л мед
  • 2 с.л кокосово брашно
  • 20 г разтопен черен шоколад за потапяне
  • шепа натрошени шамфъстъци за овалване
Торта Дубайски шоколад

Начин на приготвяне на Торта Дубайски шоколад:

1. Сухите съставки за блата се смесват в купа и разбъркват. В отделен съд се смесват яйцето, кокосовото масло, айрана. Мокрите съставки се изсипват при сухите и се разбърква. Последна се изсипва горещата вода.

2. Получената смес се изсипва в 2 форми с диаметър 16 до 18см (с удвоени продукти могат да се приготвят 3 блата с диаметър 20см). На дъното на формите трябва да има хартия за печене. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за 35-40 мин. Ако печете само един блат, за да го разрежете след охлаждане, може би е добре да увеличите времето. Проверете с клечка преди изважане – трябва да излиза суха или с полепнали по нея малки трохи, а не лепкава смес. Ако обичате по-мокри блатове можете да сиропирате със смес от ядково или прясно мляко с малко ликьор с вкус на шоколад.

3. Кремът се приготвя като шамфъстък пастатата се смесва и разбърква добре с подсладителя, който сте избрали. Към тях се добавят ситно натрошените оризовки и се разбърква отново.

4. За направата на шоколадовия ганаш кокосовото мляко се загрява почти до завиране. Към него се добавя натрошения шоколад и се разбърква докато се получи гладка хомогенна смес.

Торта Дубайски шоколад

5. Бонбоните се приготвят като се смеси шамфъстък пастата, медът и кокосовото брашно. Всичко се разбърква добре с вилица и с длани се оформят малки топчета. Прибират се във фризер докато се втвърдят добре, след което всяко от тях се потапя в разтопения шоколад и веднага се овалва в натрошени шамфъстъци, защото шоколадът стяга бързо заради ниската температура на бонбоните.

6. Тортата се сглобява като в ринг се поставя първия блат, върху него се изсипва кремът, след него отново блат и накрая шоколадовият ганаш. Бонбоните се нареждат върху ганаша докато все още не се е втвърдил. За допълнителна декорация могат да се добавят още натрошени шамфъстъци и какаови зърна.

Био пълнозърнест сусамов тахан

8.26 лв.126.75 лв. (4.22  - 64.81 )
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био белен сусамов тахан

8.61 лв.131.82 лв. (4.40  - 67.40 )
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био кокосово масло

4.63 лв.24.55 лв. (2.37  - 12.55 )
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *