Когато температурата навън наближи 40 градуса на никого не му се пекат торти, затова идвам с рецепта за сурова торта, без животински продукти и без глутен 😊 Това е един много свеж летен десерт, с красив лилав цвят, който не е постигнат с оцветители, а благодарение на вкусния крем от кашу с боровинки. Удвоете продуктите за по-голям размер ако искате да почерпите повече хора 🙂

Необходими продукти за Торта с боровинки и лайм
Основа (12см диаметър)
- 30г кокосов крем
- 30г кокосово масло
- 30г кокосово брашно
- 30г бадемово брашно
- 2 с.л кленов сироп или мед
- настъргана кора на 1/2 лайм/лимон
Крем:
- 200г кокосово мляко от кен
- 50г овесени ядки (без глутен)
- 50г био кашу с боровинки Белун
- 50г кленов сироп или мед
- 30г кокосово брашно
- 30г кокосов крем или каково масло
Глазура:
- 50г кокосово мляко от кен
- 10г био кашу с боровинки Белун

Начин на приготвяне на Торта с боровинки и лайм
Кокосовият крем и кокосовото масло за основата се разтапят в микровълнова или на водна баня. Към тях се добавят всички останали продукти, разбърква се добре и сместта се разпределя и притиска по дъното на тавичка с падащо дъно.
Прибира се в хладилник. Кокосовото мляко се оставя в хладилник за поне 4 часа. След охлаждане се отделя само гъстата част от него и се изсипва в касерола, загрява се до около 80 градуса, не е нужно да завира. Към него се добавят всички останали съставки и сместта се пасира до гъста и гладка каша. Изсипва се във формата върху вече охладената основа. Прибира се отново в хладилник.
Кокосовото мляко за глазурата се затопля, за да може да се смеси добре с кремът от кашу и боровинки. За по-наситен цвят, увеличете количеството на крема. Разбъркайте добре, изсипете върху крема и отново върнете в хладилник докато тортата стегне напълно.
Декорирайте с боровинки, лимонови стърготини, лавандула.