Бъркан тиквеник без глутен

Традиционният вкус среща здравословното вдъхновение! Този тиквеник е без добавена захар, без глутен. Само вкус и уют, които напомнят за топлината на дома.
Тази алтернативна версия на тиквеника е толкова бърза и лесна, че ще искате да я приготвяте отново и отново.
Фино настъргана тиква, ароматна канела, сочни стафиди и ядки се комбинират с нежния сусамов тахан с шоколад. Запазете тази рецепта за следващия си уютен зимен уикенд у дома и я споделете с някой, който десерти с тиква!

Необходими продукти за Бъркан тиквеник без глутен:
Продукти за кръгла форма с 26см диаметър:
- 700 г настъргана тиква
- 2 с.л кокосово масло
- 1 ч.л канела
- 50 г или 5 бр. оризови кори
- 70 г флейкс от елда или овесени ядки
- 150 г стафиди*
- 3 яйца
За декорация:
- Орехи, тиквени семки, още сушени плодове
За топинг:
- Сусамов тахан с шоколад (съдържа захар) или друг любим тахан по желание

Начин на приготвяне на Бъркан тиквеник без глутен:
1. Поставете кокосовото масло в дълбок тиган на котлона, след като се разтопи изсипете настърганата тиква и гответе докато омекне (при мен отне около 10-15мин).
2. След като свалите от котлона добавете канелата (може да добавите и други подправки като кардамон, анасон, карамфил), сушените плодове, елденият флейкс (или овесените ядки) и оризовите кори (които предварително натрошите докато заприличат на парченца юфка).
3. Разбъркайте всичко и оставете докато се охлади. В отделна купичка разбийте с вилица трите яйца и ги добавете към вече охладената тиква, за да не се сготвят предварително от високата й температура.

4. Изсипете сместа в тавичка застлана с хартия за печене. Печете 30-40 мин. в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор.
5. Залейте всяко парченце със сусамовия тахан при сервиране.