Десерти, Рецепти

Соленки с тиквени „прически“

Соленки с тиквени "прически"

Днешната рецепта всъщност са две рецепти. И повече от всякога важи правилото – въпрос на вкус или за всеки вкус. Стандартите са двойни само и единствено в името на кулинарната наука, която също е едно субективно знание, стигне ли се до чинията. Соленките тук условно могат да се изпълнят като: пшенИченки или оризОнки. Опциите са за брашното и мазнината, които всъщност осъществяват съществената разлика между двата резултата.

Продуктите са за 18-20 бр. соленки

  • 3 бр. яйца + 1 жълтък
  • 6 с.л. кисело мляко
  • 3 с.л. прясно мляко
  • 1/4 ч.л. сода за хляб
  • 400 гр. пшенично брашно / или оризово брашно
  • 3 с.л. олио / или зехтин
  • 100 гр. сирене
  • 10 бр. маслини
  • 1 с.л. Тиквен тахан от Белун
  • риган
  • сол
  • семена – тиквени, за поръсване
Соленки с тиквени "прически"

Да действаме:
Яйцата /без допълнителния 1 жълтък/ и солта се разбиват с вилица. Прибавя се киселото мляко, в което е кипната содата за хляб. Следват прясното мляко и избраната мазнина. Сиренето се натрошава на едри бучки, маслинките се режат на рингове и също се добавят в общата комбинация. Финално в бъркането се включва и скритата вкусова атака – Тиквеният тахан от Белун. Получава се кашичка, с видими парченца сирене и маслини. Тук е моментът за брашното, което сгъстява сместа, но без да я превръща в тесто.

Да печем:
Подходящи по големина 2 тави се застилат с хартия за печене. Продуктите в рецептата са за две дози от по 10-тина броя соленки, разпределени в съответните два съда. Сместа се оформя с лъжица, на сравнително плоски кръгове, с диаметър 7-8 см. Повърхността им се оставя небрежно несресана. Пекат се в предварително загрята фурна, на 170-180 градуса. След 20-та минута на печенето, соленките се изваждат за кратко, за да се намажат с жълтък и да се поръсят със семена. Връщат се за допичане за още 15-20 минути. Необходимо е да изстинат напълно преди да се приберат в кутия или буркан за съхранение.

Да хапнем:
Може да се случи още преди прибирането 🙂 Рошльовците са подходящи и за сутрешна, и за следобедна закуска. А оризовият им вариант е тестван успешно и като хлебче в основно хранене.

Да обобщим:
Имаме два варианта на рецептата. Аз, като любител-консуматор на вкусовете от детството ми, давам своите предпочитания на пшеничните бисквитки. Ако сте настроени за експерименти или сте почитатели на по-новите и по-малко познати на вкус видове брашно – смело с оризОвките 🙂

Да си вземем довиждане:
Днес в кулинарна дилема с намигване Ви постави: Людмила ЧеРЕшка

Био пълнозърнест сусамов тахан

8.26 лв.126.75 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био белен сусамов тахан

8.61 лв.131.82 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био кокосово масло

2.99 лв.18.87 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *