Соленки с тиквени „прически“

Днешната рецепта всъщност са две рецепти. И повече от всякога важи правилото – въпрос на вкус или за всеки вкус. Стандартите са двойни само и единствено в името на кулинарната наука, която също е едно субективно знание, стигне ли се до чинията. Соленките тук условно могат да се изпълнят като: пшенИченки или оризОнки. Опциите са за брашното и мазнината, които всъщност осъществяват съществената разлика между двата резултата.
Продуктите са за 18-20 бр. соленки
- 3 бр. яйца + 1 жълтък
- 6 с.л. кисело мляко
- 3 с.л. прясно мляко
- 1/4 ч.л. сода за хляб
- 400 гр. пшенично брашно / или оризово брашно
- 3 с.л. олио / или зехтин
- 100 гр. сирене
- 10 бр. маслини
- 1 с.л. Тиквен тахан от Белун
- риган
- сол
- семена – тиквени, за поръсване

Да действаме:
Яйцата /без допълнителния 1 жълтък/ и солта се разбиват с вилица. Прибавя се киселото мляко, в което е кипната содата за хляб. Следват прясното мляко и избраната мазнина. Сиренето се натрошава на едри бучки, маслинките се режат на рингове и също се добавят в общата комбинация. Финално в бъркането се включва и скритата вкусова атака – Тиквеният тахан от Белун. Получава се кашичка, с видими парченца сирене и маслини. Тук е моментът за брашното, което сгъстява сместа, но без да я превръща в тесто.
Да печем:
Подходящи по големина 2 тави се застилат с хартия за печене. Продуктите в рецептата са за две дози от по 10-тина броя соленки, разпределени в съответните два съда. Сместа се оформя с лъжица, на сравнително плоски кръгове, с диаметър 7-8 см. Повърхността им се оставя небрежно несресана. Пекат се в предварително загрята фурна, на 170-180 градуса. След 20-та минута на печенето, соленките се изваждат за кратко, за да се намажат с жълтък и да се поръсят със семена. Връщат се за допичане за още 15-20 минути. Необходимо е да изстинат напълно преди да се приберат в кутия или буркан за съхранение.
Да хапнем:
Може да се случи още преди прибирането 🙂 Рошльовците са подходящи и за сутрешна, и за следобедна закуска. А оризовият им вариант е тестван успешно и като хлебче в основно хранене.
Да обобщим:
Имаме два варианта на рецептата. Аз, като любител-консуматор на вкусовете от детството ми, давам своите предпочитания на пшеничните бисквитки. Ако сте настроени за експерименти или сте почитатели на по-новите и по-малко познати на вкус видове брашно – смело с оризОвките 🙂
Да си вземем довиждане:
Днес в кулинарна дилема с намигване Ви постави: Людмила ЧеРЕшка