Има рецепти, които са за майстори. Тази е от тях. И преди да сте прехвърлили към следващата – СТОП! Пропуснах една важна приставка /дано да не пропусна и съставка/ – това е упражнение за КАНДИДАТ-майстори 😊 Т.е. можем да го наречем степен „първи стъпки в кулинарното изкуство“. Или простичко казано – лесно е!
Достъпни продукти, семпъл процес, бързо приготвяне и като по чудо си имате топла питателна закуска, от която ще ви се прииска да скриете и за среднощна вечеря, от опит го казвам.
Списъкът е скромен, понеже и семплото може да е вкусно, вижте диаманта, например – скромно камъче, а какъв вкус! 😊
Необходими продукти за Солени мъфини с моркови и сирене:
- 250 г брашно
- 150 г моркови
- 150 г сирене
- 200 мл прясно мляко
- 1 бр. голямо яйце /или 2 бр., размер S/
- 1 с.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода бикарбонат /ако не сте почитатели на содения вкус, просто изсипете цяло пакетче бакпулвер/
- 1 с.л. олио
- щипка сол
- щипка индийско орехче
- ядки кашу – за декорация
- и диамантът в листата: 1 препълнена с.л. Тахан от кашу на Белун
Начин на приготвяне на Солени мъфини с моркови и сирене:
Подгответе си също тавичка за мъфини и хартиени формички – точно 12 броя ще ви бъдат достатъчни.
Оттук нататък – само полираме! Сухите съставки се смесват и пресяват. Морковите минават през ситно стъргало или за много кратко през чопър. Аз лично харесвам оранжевите пръски из мъфина, действат ми на усещането за естетика, затова и прилагам малко повече мускул в стъргането, но пък после окото също е доволно 😊 Морковените стърготини се объркват в брашнената смес, получава се нещо много приятно и пръхкаво на допир. В отделен съд се разбиват яйцето /или яйцата/, на ръка, с телената бъркалка. Прибавя се и прясното мляко. Вероятно не е нужно да го напомням, но е препоръчително продуктите да са със стайна температура. Точно тук и сега идва моментът и на богатата супена лъжица Тахан от кашу, която всъщност случва истинската разлика във вкуса! Ще забележите, че поради високата степен на масленост, таханът не се разтваря напълно в яйчено-млечната комбинация, но в това е и чарът при консумация! Малките късчета таханова паста са осезаеми за небцето и са приятната изненада на всяка хапка. Все пак – разбийте смело и добре, за да може да се постигне равномерност на разнасянето и да не остане таханът само за един човек – не мисля, че някой иска това /особено ако не е той самият… 😊/. На крачка преди финала, се добавя и лъжицата олио. Сухите и мокрите компоненти се събират заедно, смесват се бавно, с разбъркване отново на ръка. И на самия край на приготвяне, към тях се включва и сиренето, нарязано на малки кубчета /това за естетиката важи със същата сила и за белия цвят 😊 /.
Нататък е още по-разбираемо. Тавичка за мъфини с хартиени кошнички, естествено – може да ползвате и силиконова форма. Гнездата се пълнят на 2/3 , защото тестото почти удвоява обема си във фурната. Която пък е предварително загрята на 180 градуса. И след 20-25 минути ще имате перфектните питчици, които само приличат на скалички, но реално са крехки, меки и пухкави като дунапрен. Да не пропусна декорацията /казах аз, че ми е тръгнало да забравям…/ – около 10-та минута на печенето, слагате само по капка прясно мляко върху всяко мъфинче и наръсвате с натрошено кашу. Тази подробност можете и вие да я забравите, но пък като ще са камъчета – да са рошави! 😊 След готовност, горещата тавичка се оставя върху решетка за няколко минути, а когато и те минат – мъфините се изваждат от съда, за да не се овлажнят.
Да обяснявам ли какво следва после? Маса, покривка, пълна чиния по средата, айран в каната и салфетки даже не са ви нужни. Защото ще си оближете пръстите. И… скрийте две, три скалички някъде в съкровищницата.. до вечерта. Ще сте ми благодарни за този съвет, ще видите 😊
Днес меките места на каменистия път към майсторството ви показа: Людмила ЧеРЕшка