Десерти, Рецепти

Сладоледови мини

Сладоледови мини

Което е лесно, не е интересно. Да, но не съвсем. Докато имаме стотици възможни комбинации на хиляди възможни продукти… кой е живял толкова, че да е опитал всичко лесно? Ето, например, в тази съвсем лесна рецепта, ще срещна за първи път два противоположни типа млечни продукти. Не че аз откривам тази комбинация, но пък Откривателят в мен е още по-любопитен и за съчетанието на кокос с шамфъстък. И веднага задраскваме първото твърдение с дебело и добронамерено опровергаване. Да опровергаваме заедно!

Сладоледови мини

Имаме си и армия, в състав:

  • 3 бр. добре узрели банана
  • 150 г кокосова сметана, поне 22%
  • 150 г кондензирано мляко от кен
  • 2 с.л. Шамфъстък паста от Белун
  • сок от 1/4 лимон
  • ½ есенция ванилия
  • ядки шамфъстък
  • плодове – малини, къпини, боровинки /замразени/
  • шоколадови натурални капки от Белун

За заливката:

  • 100 г бял шоколад, разтопен на водна баня
Сладоледови мини

С условието, че всички тук сме пацифисти, стъпваме с бойна крачка към най-лесния път към мира 😊 Блендерът! Бананите, предварително нарязани на дебели шайби и леко замразени, влизат първи. Без допълнителен знак или изчакване, към тях се присъединяват всички останали участници, без плодовете и шоколадовите капки. Така че в боя, т.е. в блендера, се впускат: кокосовата сметана, кондензираното мляко, двете препълнени лъжици с Шамфъстък паста от Белун /без лъжиците, за да е честно/, лимоновият сок, ванилията и десетина ядки шамфъстък /може и повече, зависи колко са силни зъбите на противника/. И така – вдигаме шум до небето, защото атаката ни е изненадваща и звукът е съществена част от победата. Казано с непатетични думи – миксираме всичко. Понеже твърде силният ентусиазъм не винаги е в полза на миротворците, слагаме получената смес във фризера – не просто да охладим, а директно силно да изстудим и леко да втвърдим страстите, т.е. гъстия крем или пастата. Като времетраене засичаме около 2 часа, но не забравяме да проверяваме настроението на войската, като на 15 минути разбъркваме. Това действие, освен проява на отношение, цели и да се избегне стягането на крема по стените, за сметка на вътрешността. Трябва да получим еднородно мобилизирана смес. Защото. Имаме още идеи в полза на интересното. Ако всички традиционалисти в момента пеят в хор как, най-очаквано, ще насипем готовия сладолед в чашки за сервиране, ние ще останем неочаквани и ще им запеем друга песен. И друга форма.

На този етап, можем да се разделим на две. И ако Вие сте от тези, за които адреналинът е вече в повече, наистина – оставете крема във фризера за поне още 4 часа, след което го поднесете в купички, чашки или фунийки, аранжиран със замразените плодове, ядки шамфъстък или шоколадови капки. За всички, които останаха на фронта – вадим дървени копия или т.нар. клечки за сладолед. Тук вече историята се уповава и на Вашето лично въображение. Ако разполагате със силиконови сладоледени формички – напълнете със сгъстилата се смес, добавете допълнителните вкусове – в плодове, ядки и шоко капки, забравете формичката още за минимум 4 часа, след което представете своето надмощие над стандарта, в неговия ескимо вариант 😊

Има обаче едни интересчии /или хора, на които е трудно да им стане интересно/, които продължаваме по третия възможен начин – този от снимките. Или пък някой друг, още по-нетипичен. За кръглата дискова интерпретация, могат да се внедрят прозрачните ленти, които се ползват за фиксиране на гладките страни на чийзкейка. Рязане, застопоряване до диаметър, който Ви е хармоничен /9-10 см/, поставяне върху абсолютно равна повърхност /може да се ползва дъска за рязане или тавичка/ и нататък – бойните действия са същите, като в стандартните сладоледени форми – кръговете се запълват със сместа, разпределена равномерно и леко заравнена. Тук е моментът да посипете и с плодове, шамфъстък ядки и натурални капки. Остават още само няколко изброими часа, по-точно около и над 4, след което победата е в ръцете ни! Но не съвсем.

Нека направим един последен щурм, особено апетитен и наистина взривяващ визията! Заливката от бял шоколад. Естествено, може да я приложите във всички останали случаи, с единственото условие – сладоледът да бъде напълно замразен, а разтопеният шоколад да бъде достатъчно охладен. За да не стане вътрешен температурен бойкот. Придаваме на глазурата предпочитана визия, която да допълва по естествен път цялата картина, може да гарнираме с още натрошени ядки или по всевъзможен избор на главнокомандващия. Бъдете бързи и яростни, защото по най-спешния начин бойците трябва да се върнат във фризера, където да отлежат поне още час или до стягане на шоколада. Стигнахме и до напълно спечелената война! Или по-скоро – до убедителен мир, защото вече никой не смее да твърди пред нас, че „Което е лесно, не е интересно.“ Оттам тръгнахме. И стигнахме до изумително красиво на вид и изключително богато на вкус сладоледово миротворство.

Беше напрегнато на места, внимавахме и се раздадохме до край. Защото именно вниманието прави различното.

Днес, към промяна на статуквото Ви подстрекава: Людмила ЧеРЕшка

Бели шоколадови капки

22.00 лв.

Кашу

27.00 лв.

Сусамов тахан с белгийски шоколад

6.19 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *