Десерти, Рецепти

Великденска шоколадова торта с фъстъчено масло

Великденска шоколадова торта с фъстъчено масло

Встрани от традицията с козунаците, ние ви предлагаме да подсладите великденските си празници с тази вкусна веган торта.

Шоколадова, сочна, с мека текстура и леко ядкова нотка. Без глутен, без мляко, без яйца — но категорично ще донесе много удоволствие.

🌼Празникът може да бъде и такъв — спокоен, топъл, шоколадов.

Великденска шоколадова торта с фъстъчено масло

Необходими продукти за Великденска шоколадова торта с фъстъчено масло:

За 2 блата с диаметър (20-22см)

  • 100г брашно от касава/ пшенично брашно
  • 50г кокосов крем
  • 50г фъстъчено масло с шоколад
  • 40г кокосово масло
  • 40г какао
  • 40г кокосова захар
  • 80г черна меласа/ кленов сироп/ петмез от рожков
  • 150г гореща вода
  • 10г бакпулвер, 1 ч.л сода бикарбонат, щипка сол, бурбонска ванилия на върха на ножа 1 с.л оцет

За крема:

  • 200г твърдата част на охладен кен кокосово мляко
  • 100г черен шоколад 70% какао
  • 20г фъстъчено масло с шоколад

За шоколадовата заливка по периферията на тортата

  • 30г твърдата част на охладен кен кокосово мляко
  • 10г черен шоколад 70% какао
Великденска шоколадова торта с фъстъчено масло

Начин на приготвяне на Великденска шоколадова торта с фъстъчено масло:

Брашното, какаото, захарта, ванилията, бакпулвера, содата и солта се пресяват и смесват. В отделна купа се смесват таханът, кокосовото масло и кокосовият крем, течният подсладител и горещата вода. Течните съставки се изсипват към сухите и се разбърква много добре. Последна се добавя лъжицата оцет и се разбърква последно. Сместта се разпределя в две отделни форми за блат като се захлаждат и заравняват с мокра лъжица (или се пече на 2 пъти, не правете един блат, който да разрежете, защото ще се разтроши). Блатовете се пекат на загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 20 минути. Изпробва се с клечка за зъби дали са изпечени отвътре.

Великденска шоколадова торта с фъстъчено масло

След като се охладят леко се вадят върху решетка до пълното им охлаждане.
Кокосовото мляко за крема се загрява на котлона, без да е нужно да завира. Към него се добавя натрошения шоколад и фъстъченото масло, разбърква се до пълното разтапяне на шоколада. След като сместта се охлади, за да не е гореща и твърде рядка, тортата се сглобява с помощта на ринг. Поставя се първият блат, върху него се изсипва 1/2 от крема, следва втория блат и останалия крем. Тортата се оставя в хладилник за няколко часа. След като е стегнала, се освобождава от ринга.
Може да се добави по желание заливка по периферията на тортата от загрято кокосово мляко и шоколад или само няколко парченца черен шоколад с няколко капки кокосово масло.

Био пълнозърнест сусамов тахан

8.26 лв.126.75 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био белен сусамов тахан

8.61 лв.131.82 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био кокосово масло

2.99 лв.18.87 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *