Великденска шоколадова торта с фъстъчено масло

Встрани от традицията с козунаците, ние ви предлагаме да подсладите великденските си празници с тази вкусна веган торта.
Шоколадова, сочна, с мека текстура и леко ядкова нотка. Без глутен, без мляко, без яйца — но категорично ще донесе много удоволствие.
🌼Празникът може да бъде и такъв — спокоен, топъл, шоколадов.

Необходими продукти за Великденска шоколадова торта с фъстъчено масло:
За 2 блата с диаметър (20-22см)
- 100г брашно от касава/ пшенично брашно
- 50г кокосов крем
- 50г фъстъчено масло с шоколад
- 40г кокосово масло
- 40г какао
- 40г кокосова захар
- 80г черна меласа/ кленов сироп/ петмез от рожков
- 150г гореща вода
- 10г бакпулвер, 1 ч.л сода бикарбонат, щипка сол, бурбонска ванилия на върха на ножа 1 с.л оцет
За крема:
- 200г твърдата част на охладен кен кокосово мляко
- 100г черен шоколад 70% какао
- 20г фъстъчено масло с шоколад
За шоколадовата заливка по периферията на тортата
- 30г твърдата част на охладен кен кокосово мляко
- 10г черен шоколад 70% какао

Начин на приготвяне на Великденска шоколадова торта с фъстъчено масло:
Брашното, какаото, захарта, ванилията, бакпулвера, содата и солта се пресяват и смесват. В отделна купа се смесват таханът, кокосовото масло и кокосовият крем, течният подсладител и горещата вода. Течните съставки се изсипват към сухите и се разбърква много добре. Последна се добавя лъжицата оцет и се разбърква последно. Сместта се разпределя в две отделни форми за блат като се захлаждат и заравняват с мокра лъжица (или се пече на 2 пъти, не правете един блат, който да разрежете, защото ще се разтроши). Блатовете се пекат на загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 20 минути. Изпробва се с клечка за зъби дали са изпечени отвътре.

След като се охладят леко се вадят върху решетка до пълното им охлаждане.
Кокосовото мляко за крема се загрява на котлона, без да е нужно да завира. Към него се добавя натрошения шоколад и фъстъченото масло, разбърква се до пълното разтапяне на шоколада. След като сместта се охлади, за да не е гореща и твърде рядка, тортата се сглобява с помощта на ринг. Поставя се първият блат, върху него се изсипва 1/2 от крема, следва втория блат и останалия крем. Тортата се оставя в хладилник за няколко часа. След като е стегнала, се освобождава от ринга.
Може да се добави по желание заливка по периферията на тортата от загрято кокосово мляко и шоколад или само няколко парченца черен шоколад с няколко капки кокосово масло.