Тази рецепта е като живота. Ин и ян. Баланс между хубавото и по-хубавото. Или – добре, че го има соленото, за да оценим сладкото. Но също и обратно. Получава се пълноценност и то хранителна. Също и здравословна. И особено вкусна. Тази идилия аз си я представих в кръгли, къдрави форми, но вие можете да си я изпълните във всякакви други, каквито предпочитате. А може и в голямо единствено число. Във вид на бонбони или барчета също е вариант. Моите тавички са с размер на дъното 10 см. От описаните количества продукти успяха да се получат точно, колкото са сезоните, стихиите, боите на картите и т.н. Или точно 4 броя. Такова богатство като за цял живот, трудно се изконсумира наведнъж от един човек, така че – може да разделите с някого, ако сърце ви дава, а може и просто да ползвате стандартните, по-малки, тарталетени формички, за да разпределите изобилието в повече дози.
Разговорих се много, но да не мислите, че е лесно човек да споделя житейска мъдрост – свиди му се понякога и отлага до последно. Да приемем, че точно сега е последното и да разкривам вече сбора от съставки за щастие в три слоя:

Необходими продукти за Солени мъфини с моркови и сирене:
Блат
- 100 г ядки кашу от Белун
- 50 г Био орехови ядки от Белун
- 11 бр. меки фурми, без костилки
- 1 с.л. Био кокосово масло от Белун
- 1 с.л. какао
- 1 с.л. вода
Пълнеж
- 6 с.л. Био тахан от кашу с вкус на солен карамел от Белун
Шоколадова глазура
- 110 г шоколадови натурални капки от Белун
- 1 ч.л. Био кокосово масло от Белун
- 1 ч.л. мед
- щипка хималайска сол

Начин на приготвяне на Солени мъфини с моркови и сирене:
Оттук нататък ви е необходимо преди всичко време, за да се разгърнат всички качества /или редове/ на тристепенния съвършен баланс на вкусове. Времето е основно за охлаждане на отделните слоеве, но понеже е безценно – този „разход“ се компенсира отлично със супер лесна и спестяваща техника на приготвянето им.
Всички съставки на блата се блендират, като първо минават ядките, след това се добавят фурмите и после „съединителите“: разтопеното на водна баня кокосово масло, какаото на прах и водата. Накрая всичко изглежда като мека, леко лепкава маса, готова за директна консумация, но… не се бърза. Тук е моментът да се постави основата на тарталетите, като сместа се разпределя във формите и с внимателно, но плътно, притискане /може и с пръсти/ се разнася до пълно покриване на дъното и стените. Така облечените тавички отиват за първия си студен период в хладилника, за около 45 минути до час. През което време вие се наслаждавате на останалата част от живота – точно така, както когато очаквате да ви се случи чудо, но пък не сте застанали на спирката за чакане, а продължавате да цените и обикновените радости 😊
След като мине първото охлаждане, задачата е много приятна за вършене, а дори и за гледане. Много омиротворяващо на съботния следобед действа нанасянето и размазването на пищния Био тахан от кашу с вкус на солен карамел! Цялото количество се разделя така, че да оформи равномерен втори пласт. И отново се връща в хладилника за втория си студен период, пак за около час.
5 минути преди изтичането му, се пристъпва и към третия, финален етап – шоколадовата глазура, която запечатва като с капак и ключе съкровището, скрито под нея, но същевременно е и последната капка в баланса между солено и сладко в този десерт. Шоколадовите капки се разтопяват на водна баня. В топлия им вкус се разтваря кокосовото масло и медът. Завършва се с фин солен щрих от Хималаите 😊 Полученият течен шоколадов еликсир се оставя извън котлона за кратко, след което с него се обливат стегнатите вече първи и втори слой. Така конструираните формички се потапят за последно в студената прегръдка на хладилника, където и се съхраняват. Съветът ми е да им давате малко топъл шанс преди консумация, като ги държите на стайна температура 10-тина предварително. Това е формулата на сливане на разнообразието в тях и е поредното съчетание на две различия, за получаването на идеална равностойност и удовлетворение.
Точно същият плътен и многолик опит ви очаква като вкусово преживяване 😊 Насладете му се мъдро и философски, но също с радост и от душа. Сега ми хрумна, че ако можете да почерпите с него поне един човек, на когото се сърдите, може би означава, че сте разбрали една от функциите на живота – да се опитваме да приемаме различията като част от съвършения земен баланс. Което си е бонус сладко 😊
За вас днес мир се опита да донесе: Людмила ЧеРЕшка