Десерти, Рецепти

Веган шоколадови тарталети със солен карамел

Веган шоколадови тарталети със солен карамел

Тази рецепта е като живота. Ин и ян. Баланс между хубавото и по-хубавото. Или – добре, че го има соленото, за да оценим сладкото. Но също и обратно. Получава се пълноценност и то хранителна. Също и здравословна. И особено вкусна. Тази идилия аз си я представих в кръгли, къдрави форми, но вие можете да си я изпълните във всякакви други, каквито предпочитате. А може и в голямо единствено число. Във вид на бонбони или барчета също е вариант. Моите тавички са с размер на дъното 10 см. От описаните количества продукти успяха да се получат точно, колкото са сезоните, стихиите, боите на картите и т.н. Или точно 4 броя. Такова богатство като за цял живот, трудно се изконсумира наведнъж от един човек, така че – може да разделите с някого, ако сърце ви дава, а може и просто да ползвате стандартните, по-малки, тарталетени формички, за да разпределите изобилието в повече дози.

Разговорих се много, но да не мислите, че е лесно човек да споделя житейска мъдрост – свиди му се понякога и отлага до последно. Да приемем, че точно сега е последното и да разкривам вече сбора от съставки за щастие в три слоя:

Веган шоколадови тарталети със солен карамел

Необходими продукти за Солени мъфини с моркови и сирене:

Блат

 • 100 г ядки кашу от Белун
 • 50 г Био орехови ядки от Белун
 • 11 бр. меки фурми, без костилки
 • 1 с.л. Био кокосово масло от Белун
 • 1 с.л. какао
 • 1 с.л. вода

Пълнеж

 • 6 с.л. Био тахан от кашу с вкус на солен карамел от Белун

Шоколадова глазура

 • 110 г шоколадови натурални капки от Белун
 • 1 ч.л. Био кокосово масло от Белун
 • 1 ч.л. мед
 • щипка хималайска сол
Веган шоколадови тарталети със солен карамел

Начин на приготвяне на Солени мъфини с моркови и сирене:

Оттук нататък ви е необходимо преди всичко време, за да се разгърнат всички качества /или редове/ на тристепенния съвършен баланс на вкусове. Времето е основно за охлаждане на отделните слоеве, но понеже е безценно – този „разход“ се компенсира отлично със супер лесна и спестяваща техника на приготвянето им.

Всички съставки на блата се блендират, като първо минават ядките, след това се добавят фурмите и после „съединителите“: разтопеното на водна баня кокосово масло, какаото на прах и водата. Накрая всичко изглежда като мека, леко лепкава маса, готова за директна консумация, но… не се бърза. Тук е моментът да се постави основата на тарталетите, като сместа се разпределя във формите и с внимателно, но плътно, притискане /може и с пръсти/ се разнася до пълно покриване на дъното и стените. Така облечените тавички отиват за първия си студен период в хладилника, за около 45 минути до час. През което време вие се наслаждавате на останалата част от живота – точно така, както когато очаквате да ви се случи чудо, но пък не сте застанали на спирката за чакане, а продължавате да цените и обикновените радости 😊

След като мине първото охлаждане, задачата е много приятна за вършене, а дори и за гледане. Много омиротворяващо на съботния следобед действа нанасянето и размазването на пищния Био тахан от кашу с вкус на солен карамел! Цялото количество се разделя така, че да оформи равномерен втори пласт. И отново се връща в хладилника за втория си студен период, пак за около час.

5 минути преди изтичането му, се пристъпва и към третия, финален етап – шоколадовата глазура, която запечатва като с капак и ключе съкровището, скрито под нея, но същевременно е и последната капка в баланса между солено и сладко в този десерт. Шоколадовите капки се разтопяват на водна баня. В топлия им вкус се разтваря кокосовото масло и медът. Завършва се с фин солен щрих от Хималаите 😊 Полученият течен шоколадов еликсир се оставя извън котлона за кратко, след което с него се обливат стегнатите вече първи и втори слой. Така конструираните формички се потапят за последно в студената прегръдка на хладилника, където и се съхраняват. Съветът ми е да им давате малко топъл шанс преди консумация, като ги държите на стайна температура 10-тина предварително. Това е формулата на сливане на разнообразието в тях и е поредното съчетание на две различия, за получаването на идеална равностойност и удовлетворение.

Точно същият плътен и многолик опит ви очаква като вкусово преживяване 😊 Насладете му се мъдро и философски, но също с радост и от душа. Сега ми хрумна, че ако можете да почерпите с него поне един човек, на когото се сърдите, може би означава, че сте разбрали една от функциите на живота – да се опитваме да приемаме различията като част от съвършения земен баланс. Което си е бонус сладко 😊

За вас днес мир се опита да донесе: Людмила ЧеРЕшка

Бели шоколадови капки

22.00 лв.

Био орех

22.00 лв.

Био шоколадови капки

27.00 лв.

Кашу

27.00 лв.

Шоколадови капки натурални

19.90 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *