Пилешки роленца със зеленинки и маслени картофки
Днешната рецепта е с по-голям ефект, отколкото бюджет. Аз лично я сглобявах абсолютно в движение – така се случи. В очакване на мои близки да ми гостуват, премислила всеки детайл от измислицата, по време на подготовката установявах, че ми липсва това, свършило ми е онова, в неделя няма магазин за другото, а на четвъртото му е изтекъл срокът на годност. Истина Ви казвам! Изненадите дебнат от всякъде и обикновено улучват най-планиращите. От всичко замислено първоначално, с мен бяха останали единствено пилешките гърдички, картофките и пречистеното масълце GHEE от Белун. Да не пропусна и желанието да впечатлявам като домакин-експериментатор-готвач.
Какво имах, какво намерих и какво добавих, за да получа 6 порции възхищение:
За ролетата:
- 3 бр. пилешки пеперуди
- сол, черен пипер – за осоляване
- вода
Марината:
- 3-4 с.л. горчица
- 1 с.л. мед
- 1 с.л. соев сос
Плънка:
- ½ стрък голям праз /J/
- 2,3 стръкчета пресен лук
- 1 стрък манголд /моят бе наличен градински, но спокойно може да се замести със съответстващо количество спанак или лапад/
- 1 бурканче /330 мл/ мариновани гъби /или 2,3 бр. пресни гъби/
- ½ ч.л. песто
- 2 с.л. /непълни/ пречистено масло GHEE от Белун
- 1 ч.л. риган
- ½ ч.л. мащерка
За картофките:
- 1 кг. картофи
- щипка сол
- 3,4 бр. големи скилидки чесън
- 1 ч.л. едро смлян червен пипер
- 3 с.л. пречистено масло GHEE от Белун
И така – всичко се събира в следния ред:
Първо месцето.
Подготвя се маринатата като се забъркват изброените за нея съставки. Пилешките пеперуди са изчистват от белите мазни влакънца и се разделят на половинки. Половинките от своя страна също се разделят по средата, но не на две отделни части, а до оформянето на всяка в по-тънка месна пита за навиване – получават се леко елипсовидни парчета, без съвсем фиксирана форма. Получените късове леко се начукват, след което се овкусяват със сол и черен пипер от вътрешната страна. Намазват се цялостно и обилно с маринатата и се оставят да им въздейства поне 4-5 часа.
Плънката може да се подготви преди изтичането на времето за престой на месото. В подходящ съд се загрява пречистеното масло GHEE. Добавят се наситнените праз и пресен лук, за около 2 минутки. Към тях се присъединяват: нарязаният на едро манголд /спанак, лапад/ и гъбите – на дребни парченца. Следват пестото и подправките. Може да се намали количеството на песто, в случай, че не е любимият Ви вкус. Получената смес се разделя на 6 равни части.
След готовност на месото, всяко парченце се разстила и се сдобива с неговата плънка, като се завива по дължина. Оформят се сравнително стегнати ролета, като за задържане на формата им могат да се използват клечки за зъби или директно омотаване със здрав конец. Нареждат се в добре намазнена с олио тавичка, добавя се около 1 пръст вода. Самите роленца също се напръскват с мазнина. Тавата се затваря с фолио и е готова за зимен плаж в предварително загрята на 190-200 градуса фурна /без вентилатор, коригирайте с 10 градуса надолу, ако ползвате такъв/. В зависимост от степента на изпичане, която целите, роленцата са добре сготвени след около 40 минути. На 20-та минута се премахва фолиото и могат да се вдигнат на по-високо във фурната, за получаване на красив загар.
За гарнитурата.
Картофите се измиват и сваряват. Обелват се и се нарязват до предпочитан за сервиране вид – едри кубчета, дребни кубчета, шайби и т.н.
Важно е да се има предвид, че маслената заливка се приготвя непосредствено преди поднасяне на ястието, тъй като след изстиване маслото се сгъстява. В избран съд се сгорещява пречистеното масло GHEE. Обелените и разделени на едро скилидки чесън се добавят за около минута, след което идва ред и на едро смления червен пипер. Не повече от 2 минутки трябват на соса, за да е напълно готов. Този момент би могъл да се използва като атракция за гостите и довършването на гарнитурата да се направи индивидуално, директно върху сервираните вече порции.
Оттам нататък изборът е Ваш: дали първо ще се насладите на похвалите на любимите си хора или ще побързате да се насладите на приготвения от Вас деликатесен вкус 🙂 Аз ги предпочитам заедно.
Днес отново с удоволствие Ви изкусява: Людмила ЧеРЕшка