Десерти, Рецепти

Пистачо торта без глутен и без млечни продукти

Пистачо торта без глутен и без млечни продукти

Тази торта ще ви изкуши с деликатни и меки безглутенови блатове със смлени шамфъстъци и лек ванилов аромат, допълнени от богат крем с тахан от шамфъстък.

Всичко това завършено с нежна глазура с бял веган шоколад, сушени малини и хрупкави шамфъстъци.

Пистачо торта без глутен и без млечни продукти

Необходими продукти за
Пистачо торта без глутен и без млечни продукти:

За 3 блата с диаметър около 20см:
(удвоете съставките за 4 блата по 26см)

  • 4 яйца
  • 120г захар (или 150г еритритол)
  • 100г фино смлени шамфъстъци
  • 35г брашно от касава (или и пшенично)
  • 15г нишесте (от тапиока или царевично)
  • 1/2 ч.л бакпулвер, 1 щипка сол, бурбонска ванилия на върха на ножа
  • 1 ч.л мазнина за намазване на формите

За крема:

  • 220г от твърдата част на кокосово мляко от кен (предварително
  • охладено за 1 нощ в хладилник)
  • 220г тахан от шамфъстък @belun
  • 30г пудра еритритол (или пудра захар)

За отгоре:

  • 70г бял веган шоколад
  • 30г от крема

За декорация:

  • сушени малини, шамфъстък и бял шоколад
Пистачо торта без глутен и без млечни продукти

Начин на приготвяне на
Пистачо торта без глутен и без млечни продукти:

1. Смлените шамфъстъци се смесват и разбъркват в купа с брашното, нишестето, бакпулверът и ванилията.
Белтъците и жълтъците се отделят в два отделни съда.
Белтъците се разбиват със солта и с 40г от захарта до плътна пяна (като за целувки).

2. Към жълтъците се добавят останалите 80г от захарта. Разбиват се с телче или миксер докато захарта се разтопи. Към жълтъчената смес се добавят сухите съставки + 2 с.л вода и всичко се разбърква добре докато се получи хомогенна, гъста, лепкава смес. Към тази смес се добавят поетапно (на 4-5 пъти) белтъците. Разбърква се внимателно с шпатула (движенията трябва да не са въртеливи в кръг, а отдолу нагоре) като целта е да се получи пухкава смес.

3. Готовата смес за блатовете се разпределя по равно в 3 форми, които са предварително застлани с хартия за печене и намазани с мазнина както по дъното върху хартията, така и по стените.
Пекат се за 20 мин. в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Не препоръчвам да се пече наведнъж и да се разрязва на 3, защото блатовете са много нежни и могат да се разпаднат. Могат да се изпекат последователно един след друг ако не разполагате с 3 отделни еднакви по размер форми.

Пистачо торта без глутен и без млечни продукти

4. Хартията за печене се отстранява след като блатовете са поне леко охладени. Ако са залепнали по страните на формата – прекарайте остър нож по периметъра на ринга за торта и блатът ще се освободи.

5. Всичко за крема се смесва и разбърква добре с вилица или миксер. От него се отделят 30г, които се смесват с разтопения бял шоколад и ще се използват за заливане на последния блат.
Готовият крем се разпределя по равно върху 2 от блатовете. Добре е да използвате ринг или ацетатна лента, която да да го задържа. Върху третия последен блат изсипете сместа с крем и бял шоколад и разпределете така, че да покрие тънко цялата повърхност.
Сложете тортата в хладилник за 1 нощ (или поне 4-6ч).

6. Декорирайте с разтопен бял шоколад, (сушени) малини и шамфъстък.

Био пълнозърнест сусамов тахан

8.26 лв.126.75 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био белен сусамов тахан

8.61 лв.131.82 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био кокосово масло

2.99 лв.18.87 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *