Пистачо торта без глутен и без млечни продукти

Тази торта ще ви изкуши с деликатни и меки безглутенови блатове със смлени шамфъстъци и лек ванилов аромат, допълнени от богат крем с тахан от шамфъстък.
Всичко това завършено с нежна глазура с бял веган шоколад, сушени малини и хрупкави шамфъстъци.

Необходими продукти за
Пистачо торта без глутен и без млечни продукти:
За 3 блата с диаметър около 20см:
(удвоете съставките за 4 блата по 26см)
- 4 яйца
- 120г захар (или 150г еритритол)
- 100г фино смлени шамфъстъци
- 35г брашно от касава (или и пшенично)
- 15г нишесте (от тапиока или царевично)
- 1/2 ч.л бакпулвер, 1 щипка сол, бурбонска ванилия на върха на ножа
- 1 ч.л мазнина за намазване на формите
За крема:
- 220г от твърдата част на кокосово мляко от кен (предварително
- охладено за 1 нощ в хладилник)
- 220г тахан от шамфъстък @belun
- 30г пудра еритритол (или пудра захар)
За отгоре:
- 70г бял веган шоколад
- 30г от крема
За декорация:
- сушени малини, шамфъстък и бял шоколад

Начин на приготвяне на
Пистачо торта без глутен и без млечни продукти:
1. Смлените шамфъстъци се смесват и разбъркват в купа с брашното, нишестето, бакпулверът и ванилията.
Белтъците и жълтъците се отделят в два отделни съда.
Белтъците се разбиват със солта и с 40г от захарта до плътна пяна (като за целувки).
2. Към жълтъците се добавят останалите 80г от захарта. Разбиват се с телче или миксер докато захарта се разтопи. Към жълтъчената смес се добавят сухите съставки + 2 с.л вода и всичко се разбърква добре докато се получи хомогенна, гъста, лепкава смес. Към тази смес се добавят поетапно (на 4-5 пъти) белтъците. Разбърква се внимателно с шпатула (движенията трябва да не са въртеливи в кръг, а отдолу нагоре) като целта е да се получи пухкава смес.
3. Готовата смес за блатовете се разпределя по равно в 3 форми, които са предварително застлани с хартия за печене и намазани с мазнина както по дъното върху хартията, така и по стените.
Пекат се за 20 мин. в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Не препоръчвам да се пече наведнъж и да се разрязва на 3, защото блатовете са много нежни и могат да се разпаднат. Могат да се изпекат последователно един след друг ако не разполагате с 3 отделни еднакви по размер форми.

4. Хартията за печене се отстранява след като блатовете са поне леко охладени. Ако са залепнали по страните на формата – прекарайте остър нож по периметъра на ринга за торта и блатът ще се освободи.
5. Всичко за крема се смесва и разбърква добре с вилица или миксер. От него се отделят 30г, които се смесват с разтопения бял шоколад и ще се използват за заливане на последния блат.
Готовият крем се разпределя по равно върху 2 от блатовете. Добре е да използвате ринг или ацетатна лента, която да да го задържа. Върху третия последен блат изсипете сместа с крем и бял шоколад и разпределете така, че да покрие тънко цялата повърхност.
Сложете тортата в хладилник за 1 нощ (или поне 4-6ч).
6. Декорирайте с разтопен бял шоколад, (сушени) малини и шамфъстък.