Десерти, Рецепти

Приказен ябълков пай със солен карамел

Приказен ябълков пай със солен карамел

Имало едно време един ябълков пай. Историята ще ви се случи наистина много бързо, защото този сладкиш е истинска приказка! Понеже всичко в него е минало през ръцете и сърцето. Естествено – първо ще трябва да се мине през магазина, със следния списък:

  • 80 г бяло брашно
  • 70 г бадемово брашно
  • 30 г кафява захар
  • 40 г бяла захар
  • 1 с.л. мед
  • 3 яйца
  • 1 с.л. олио
  • щипка сол
  • щипка джинджифил на прах
  • 5 г бакпулвер
  • 1 к.л. бадемов ликьор или ром
  • 35 г краве масло /разтопено/
  • Плодове: 2 ябълки – узрели, но по-твърд сорт
  • 20 г бяла захар
  • 1 с.л. краве масло
  • 20-30 г. ядки печен бадем
  • 3 с.л. Бадемов тахан с вкус на солен карамел БИО от Белун
Приказен ябълков пай със солен карамел

Главният герой тук е бисквитата, от която ще се съчини блатът. В подходящ дълбок съд се разбиват яйцата, двата вида захар и щипката сол. След минутка се включва и медът – смесват се добре, преди към магията да се присъединят: първо олиото, а после и кафената лъжичка бадемов ликьор /ром/. След още 2-3 минути работа с миксера, може да се включи ръчният труд и с бъркалка постепенно да се добавят и сухите съставки, предварително минали през ситото на живота или директно казано – пресети заедно: брашно, бакпулвер и джинджифил. Гъстото обещание за вълшебство се пече около четвърт час в предварително загрята на 180 градуса фурна /може и с вентилатор/, в постлана с хартия за печене тавичка. Колкото по-голям е съдът за печене, толкова по-тънък ще е слоят на сместа, съответно – толкова по-бързо ще е готов. Проверявате го, до суха клечка. След изпичане, бисквитата се оставя да изстине поне за 20 минути.

През това време, ябълките /без юнака/ се обелват и нарязват на многобройни тънки резенчета /така че и дракон да не ги познае/. За по-сигурно – ще минат и захарно-топлинна обработка. В тенджера или тиган, на затоплен котлон, се изсипва захарта, нарязаните плодове и лъжичката масло. Процесът цели да поомекнат, така че – това е и точката, в която се свалят от огъня. Бъркат се внимателно, за да запазят максимално целостта и формата си. Драконът обича и пюрета, внимавайте. Нека да се поохладят на стайна температура.

В този момент, ароматната бисквита вече е готова за своята магична трансформация. Начупва се и в чопър /може и на два пъти/ се стрива до средно малки трохи. Отново в чопъра или в друг дълбок съд без оръжие /нож/, трохите се смесват с разтопеното масло. Объркват се до получаване на ронлива смес, която при натиск се свързва и става еднородна. В сценария влиза тавичка със свалящи се стени, с диаметър 22 см. За допълнително подсигуряване на формата, може да се застели с алуминиево фолио или хартия за печене. Тук започва голямото събиране на щастливия финал! Разстила се бисквитеният блат, с натиск, за да се съедини добре /може да се ползва стъклена чаша/, като леко се повдига и по стените, за получаване на борд. Отделете половин чаена чашка от трохите за посипване отгоре. Тавичката се отвежда за 10 минути във фризера. След изтичането им, вече може да потече и Рогът на изобилието или иначе казано  Бадемовият тахан с вкус на солен карамел БИО от Белун. Впрегнете всичките си юнашки сили да не го изядете още в лъжицата, приказката на вас разчита! Залейте върху блата и разнесете по цялата му равнина. Отгоре може да покажете какво сте научили за търпението – в нареждането на резенчетата ябълки, ветрилообразно. В случай, че плодът е пуснал сок, подсушете предварително. Много е медитативно това упражнение и със сигурност ще внесе още позитивна енергия в резултата. Накрая ръбовете се посипват с останалите бисквити, съвсем леко се притискат, за да се получи брачният съюз между тях и блата, а в центъра на пиршеството се декорират натрошените бадеми. Хладилникът е част от играта и след час, два престой, можете да разказвате как преди малко е имало един ябълков пай, който вече е изяден. Вярвате или не – така /ще/ е писано.

Днес приказки под ябълковото дърво ви прошепна: Людмила ЧеРЕшка

Био пълнозърнест сусамов тахан

7.89 лв.120.69 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био белен сусамов тахан

8.19 лв.125.55 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био кокосово масло

4.37 лв.23.14 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *