Имало едно време един ябълков пай. Историята ще ви се случи наистина много бързо, защото този сладкиш е истинска приказка! Понеже всичко в него е минало през ръцете и сърцето. Естествено – първо ще трябва да се мине през магазина, със следния списък:
- 80 г бяло брашно
- 70 г бадемово брашно
- 30 г кафява захар
- 40 г бяла захар
- 1 с.л. мед
- 3 яйца
- 1 с.л. олио
- щипка сол
- щипка джинджифил на прах
- 5 г бакпулвер
- 1 к.л. бадемов ликьор или ром
- 35 г краве масло /разтопено/
- Плодове: 2 ябълки – узрели, но по-твърд сорт
- 20 г бяла захар
- 1 с.л. краве масло
- 20-30 г. ядки печен бадем
- 3 с.л. Бадемов тахан с вкус на солен карамел БИО от Белун
Главният герой тук е бисквитата, от която ще се съчини блатът. В подходящ дълбок съд се разбиват яйцата, двата вида захар и щипката сол. След минутка се включва и медът – смесват се добре, преди към магията да се присъединят: първо олиото, а после и кафената лъжичка бадемов ликьор /ром/. След още 2-3 минути работа с миксера, може да се включи ръчният труд и с бъркалка постепенно да се добавят и сухите съставки, предварително минали през ситото на живота или директно казано – пресети заедно: брашно, бакпулвер и джинджифил. Гъстото обещание за вълшебство се пече около четвърт час в предварително загрята на 180 градуса фурна /може и с вентилатор/, в постлана с хартия за печене тавичка. Колкото по-голям е съдът за печене, толкова по-тънък ще е слоят на сместа, съответно – толкова по-бързо ще е готов. Проверявате го, до суха клечка. След изпичане, бисквитата се оставя да изстине поне за 20 минути.
През това време, ябълките /без юнака/ се обелват и нарязват на многобройни тънки резенчета /така че и дракон да не ги познае/. За по-сигурно – ще минат и захарно-топлинна обработка. В тенджера или тиган, на затоплен котлон, се изсипва захарта, нарязаните плодове и лъжичката масло. Процесът цели да поомекнат, така че – това е и точката, в която се свалят от огъня. Бъркат се внимателно, за да запазят максимално целостта и формата си. Драконът обича и пюрета, внимавайте. Нека да се поохладят на стайна температура.
В този момент, ароматната бисквита вече е готова за своята магична трансформация. Начупва се и в чопър /може и на два пъти/ се стрива до средно малки трохи. Отново в чопъра или в друг дълбок съд без оръжие /нож/, трохите се смесват с разтопеното масло. Объркват се до получаване на ронлива смес, която при натиск се свързва и става еднородна. В сценария влиза тавичка със свалящи се стени, с диаметър 22 см. За допълнително подсигуряване на формата, може да се застели с алуминиево фолио или хартия за печене. Тук започва голямото събиране на щастливия финал! Разстила се бисквитеният блат, с натиск, за да се съедини добре /може да се ползва стъклена чаша/, като леко се повдига и по стените, за получаване на борд. Отделете половин чаена чашка от трохите за посипване отгоре. Тавичката се отвежда за 10 минути във фризера. След изтичането им, вече може да потече и Рогът на изобилието или иначе казано Бадемовият тахан с вкус на солен карамел БИО от Белун. Впрегнете всичките си юнашки сили да не го изядете още в лъжицата, приказката на вас разчита! Залейте върху блата и разнесете по цялата му равнина. Отгоре може да покажете какво сте научили за търпението – в нареждането на резенчетата ябълки, ветрилообразно. В случай, че плодът е пуснал сок, подсушете предварително. Много е медитативно това упражнение и със сигурност ще внесе още позитивна енергия в резултата. Накрая ръбовете се посипват с останалите бисквити, съвсем леко се притискат, за да се получи брачният съюз между тях и блата, а в центъра на пиршеството се декорират натрошените бадеми. Хладилникът е част от играта и след час, два престой, можете да разказвате как преди малко е имало един ябълков пай, който вече е изяден. Вярвате или не – така /ще/ е писано.
Днес приказки под ябълковото дърво ви прошепна: Людмила ЧеРЕшка