Тази есенна магия в мини форма съчетава нежността на тиквата, аромата на канела и богатия земен вкус на тиквените ядки. Тези кейкове са перфектния десерт за уютни дни или пък за посрещане на Хелоуин.
Подходящи за всеки, който търси вкусен, безглутенов десерт!
Необходими продукти за Мини кейкове с тиква и тиквен тахан:
За основите (6 броя)
- 40г тиквени семки
- 40г тиквен тахан
- 40г мед
- 20г овесени ядки
За крема:
- 250г печена тиква
- 50г мед
- 1 ч.л канела
- 2/3 ч.л агар-агар (или 5г желатин)
За тиквите за декорация:
- 10г тиквен тахан
- 10г мед
- 10г кокосово брашно
По желание:
- 30г разтопен бял веган шоколад + 1 ч.л тиквен тахан
Начин на приготвяне на Мини кейкове с тиква и тиквен тахан:
Сложете всички съставки за основата в блендер и смелете добре. Разпределете сместа в силиконови формички за мъфини като притискате добре към дъното. Оставете ги в хладилник, за да стегнат.
През това време пасирайте тиквата с канелата, разтворете агар-агарът в малко вода и го добавете към тиквата. Сместа трябва д аповри за 1-2 минути на котлона при постоянно бъркане, за да е активира агарът. Ако ползвате желатин, го накиснете в малко вода, затоплете я докато се разтопи напълно и го добавете към пюрираната тиква. Добре е тиквата да не е прекалено студена, а с близка температура до желатина. Медът се добавя след като сместа се охлади. Тиквеният крем се разпределя върху вече охладените основи и се прибира в хладилник.
За направата на тиквите – трите съставки се омесват в подобна на пластелин смес. От нея се оформят топчета, върху тях се правят плитки разрези с нож и се поставя по една тиквена семка в средата.
По желание може да разтопите бял веган шоколад, който да смесите с чаена лъжичка тиквен тахан и да декорирате кейкчетата допълнително с помощта на пош.