Маршмелоу с лешников тахан, кокосова захар и петмез от захарно цвекло

Тези домашни маршмелоу са пухкави, ароматни и изпълнени с богатите вкусове на лешниковия тахан, петмеза от захарно цвекло и кокосовата захар. Те предлагат по-здравословна алтернатива на класическите маршмелоу, без рафинирана захар и изкуствени добавки.
Комбинацията от естествени нерафинирано подсладители и ядков тахан придава дълбочина на вкуса и нежна текстура, която се топи в устата. Перфектни за похапване самостоятелно, като допълнение към десерти или дори в горещо какао!

Необходими продукти за Маршмелоу с лешников тахан, кокосова захар и петмез от захарно цвекло:
За маршмелоуто:
- 400 г кокосова захар
- 100 г петмез от захарно цвекло
- ½ ч.л. сол
- 120 г вода за сиропа със захар
- 120 г вода за желатина
- 22 г желатин
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 140 г лешников тахан
- Кокосово масло или веган/краве масло за намазване на приборите и тавата
- ⅓ чаша царевично нишесте

Начин на приготвяне на Маршмелоу с лешников тахан, кокосова захар и петмез от захарно цвекло:
1. Подгответе желатина. Налейте 120 г вода в купата на миксера. Добавете желатина и разбъркайте, за да се навлажни. Оставете го да престои поне 10 минути, докато приготвяте захарния сироп.
2. Намажете тава (20×20 см) с масло и поръсете с част от нишестето. Намажете и всички прибори, които ще използвате.
3. В тенджера комбинирайте кокосовата захар, петмеза, солта и водата. Загрейте на умерен огън, докато захарта се разтопи и сместа започне да ври. Когато заври, намалете температурата и оставете да къкри 10 минути.
4. Когато сиропът е готов, свалете го от огъня и оставете да се охлади за няколко секунди. Включете миксера на средна до ниска скорост и бавно изсипете сиропа в желатина по стените на купата. След това увеличете скоростта на миксера до висока и разбивайте 4-6 минути, докато сместа удвои обема си и стане гладка и пухкава.
5. Добавете ваниловия екстракт и лешниковия тахан и разбивайте още няколко минути, докато се разпредели равномерно.

6. Изсипете готовата смес в подготвената тава и разпределете равномерно. Поръсете обилно с нишесте.
7. Оставете маршмелоуто да престои нв хладилник за 6-8 часа (или през нощта), докато се стегне.
8. Поръсете работния плот с нишесте. Обърнете маршмелоуто върху повърхността и нарежете на малки парчета. Оваляйте всяко парче в нишесте и изтупайте излишното. Поставете в плътно затворен съд и съхранявайте в хладилник.