Десерти, Рецепти

Маршмелоу с лешников тахан, кокосова захар и петмез от захарно цвекло

Маршмелоу с лешников тахан, кокосова захар и петмез от захарно цвекло

Тези домашни маршмелоу са пухкави, ароматни и изпълнени с богатите вкусове на лешниковия тахан, петмеза от захарно цвекло и кокосовата захар. Те предлагат по-здравословна алтернатива на класическите маршмелоу, без рафинирана захар и изкуствени добавки.

Комбинацията от естествени нерафинирано подсладители и ядков тахан придава дълбочина на вкуса и нежна текстура, която се топи в устата. Перфектни за похапване самостоятелно, като допълнение към десерти или дори в горещо какао!

Маршмелоу с лешников тахан, кокосова захар и петмез от захарно цвекло

Необходими продукти за Маршмелоу с лешников тахан, кокосова захар и петмез от захарно цвекло:

За маршмелоуто:

  • 400 г кокосова захар
  • 100 г петмез от захарно цвекло
  • ½ ч.л. сол
  • 120 г вода за сиропа със захар
  • 120 г вода за желатина
  • 22 г желатин
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 140 г лешников тахан
  • Кокосово масло или веган/краве масло за намазване на приборите и тавата
  • ⅓ чаша царевично нишесте
Маршмелоу с лешников тахан, кокосова захар и петмез от захарно цвекло

Начин на приготвяне на Маршмелоу с лешников тахан, кокосова захар и петмез от захарно цвекло:

1. Подгответе желатина. Налейте 120 г вода в купата на миксера. Добавете желатина и разбъркайте, за да се навлажни. Оставете го да престои поне 10 минути, докато приготвяте захарния сироп.

2. Намажете тава (20×20 см) с масло и поръсете с част от нишестето. Намажете и всички прибори, които ще използвате.

3. В тенджера комбинирайте кокосовата захар, петмеза, солта и водата. Загрейте на умерен огън, докато захарта се разтопи и сместа започне да ври. Когато заври, намалете температурата и оставете да къкри 10 минути.

4. Когато сиропът е готов, свалете го от огъня и оставете да се охлади за няколко секунди. Включете миксера на средна до ниска скорост и бавно изсипете сиропа в желатина по стените на купата. След това увеличете скоростта на миксера до висока и разбивайте 4-6 минути, докато сместа удвои обема си и стане гладка и пухкава.

5. Добавете ваниловия екстракт и лешниковия тахан и разбивайте още няколко минути, докато се разпредели равномерно.

Маршмелоу с лешников тахан, кокосова захар и петмез от захарно цвекло

6. Изсипете готовата смес в подготвената тава и разпределете равномерно. Поръсете обилно с нишесте.

7. Оставете маршмелоуто да престои нв хладилник за 6-8 часа (или през нощта), докато се стегне.

8. Поръсете работния плот с нишесте. Обърнете маршмелоуто върху повърхността и нарежете на малки парчета. Оваляйте всяко парче в нишесте и изтупайте излишното. Поставете в плътно затворен съд и съхранявайте в хладилник.

Био пълнозърнест сусамов тахан

8.26 лв.126.75 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био белен сусамов тахан

8.61 лв.131.82 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био кокосово масло

2.99 лв.18.87 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *