Десерти, Рецепти

Сладка лимонена разядка

Сладка лимонена разядка

Доста се чудих какво име да дам на тази рецепта. От където и да я помирише човек, си ухае на лято – какао, кокос, цитруси, ванилия… истински лосион за летен тен, само че се яде. И започнах точно от най-същественото ѝ качество, а именно  – че разяжда до заяждане. По тази причина я разпределих и в порции – всеки да си знае чашата и да не се забърква с чуждата. Една сладко-кисела, кремава история, същинска и многопластова като живота!

Спокойно може да си припознаете Ваши си герои в днешните продукти, понеже изглеждат колкото за цял сериал, но пък са само в 4 серии /т.е. чаши/:

 

Сладка лимонена разядка

За блата от бисквити

  • 120 гр. маслени бисквити
  • 20 гр. Какаово масло на Белун
  • 20 гр. кокосово масло
  • 1 ч.л. пресен лимонов сок
  • 5-6 капки ванилова есенция

 

За кремчетата

  • Основен /ползва се като база за лимоновия и какаовия/:
  • 250 гр. крема сирене
  • 150 гр. сладкарска сметана
  • 250 гр. заквасена сметана
  • 3 с.л. пудра захар
  • ванилова есенция

 

Лимонов:

  • кора от ½ лимон
  • 3-4 бр. целувки, натрошени
  • ½ лимонова есенция

 

Какаов:

  • 2 с.л. Лешниково какаова паста от Белун
  • 2 с.л. какао

 

За лимоновия пласт:

  • 200 мл. вода
  • 50-60 гр. захар
  • пресен сок от ½ лимон
  • 3 гр. желатин
  • жълта сладкарска боя

 

Всичко е безкрайно лесно и просто. Съставките трябва да се смесят така, че нито една да не става за мазане на плажа. Първите, които ще се застраховат, са Какаово масло на Белун и кокосовото масло. Тяхната гаранция са бисквитите, които се стриват до пясъчност. Маслата се топят на водна баня и се смесват с бисквитения пясък, добавят се лимонов сок и ванилова есенция. Най-удобно е всичко това да се случва в чопър, но може и ръчно. Първият слой е готов, разпределя се равномерно в чашите с леко притискане и се скрива в хладилника, за всеки случай, но и за охлаждане.

 

Сладка лимонена разядка

Следват двата вида крем. Те също съдържат елементи, които провокират да не бъдат изядени – лимонче, какао, ванилия.. Но не. Идеята е да се съчетаят така, че да бъде забравена всяка друга асоциация и да се мисли само в посока вкус! Тук е мястото за млечните продукти и то такива, които най-малко да приличат на плажно мляко 🙂 С изброените съставки се прави основната маса, която ще се превърне в какаов и лимонов разкош. Крема сиренето се разбърква за кратко с миксер. Добавя се пудрата захар и ваниловата есенция. В отделен съд се разбива и сладкарската сметана, до средна гъстота. Смесват се и към тях постепенно се добавя заквасената сметана, като това вече се случва на ръка. Получената основа се разделя на две сравнително равни части и всяка се овкусява със съответните допълнителни компоненти. Готовите какаов и лимонов крем се разнасят върху бисквитените блатове и отново се прибират в хладилника, защото там никой не търси слънцезащитен крем. Всичко е много криминално и идеално изчислено.

Ред е на най-сложната /лично за мен/ част – желираният лимонов пласт. Тук ще спестя художествената част, за да не пропусна някоя жизнено важна подробност. Директен скок в процеса: желатинът се накисва в малко студена вода и се оставя да набъбне. През това време се приготвя лимоновия сироп, като водата, захарта и сокът се възвират за около 5 минутки. Готовата течност се прецежда и веднага се смесва с разтворения желатин. По лична преценка може да се добави и съвсем мъничко жълта боя. Оставя се да поизстине на стайна температура, след което се премества в хладилник за около час или докато започне леко да се желира. Това е точният момент, в който се постига напълно завършения вид на разядката. Постегналият сироп се разлива по чашите, за да оформи нежен, прозрачен филтър, като тиха морска повърхност, но с жълт цвят 🙂 И – мисията е изпълнена – вече няма човек на земята, който да не предпочита тези аромати да бъдат вкусени! Разбира се, тези чаши могат да Ви отведат навсякъде, но най-вече на брега на лятото..

Днес в кулинарен филм за Оскар Ви вкара: Людмила ЧеРЕшка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *