Лесни лешникови бонбони

Знаете ли какъв сериозен повод пропуснахме да отбележим буквално преди дни? Извън всички популярни септемврийски хубавини, един Имен Ден се крие в храстите на познатите празници и за него знаят малцина. Да, да, тук не само вкусотии, но и празници ще се съчиняват 😊 Става дума за 16-ти септември – тогава името си честват, корекция – тогава името си честваме всички Людмили 😊 Това е денят на Св. Людмила Чешка. И не, не е случайно, че толкова много Ви прилича на Людмила ЧеРЕшка. Грешката е вярна – точно на тази дата получих своето кулинарно кръщение, без дори да съм подозирала, че някога ще измислям и пиша рецепти. Дълъг анонс, но това е само, защото нататък всичко е късо 😊 Много бързо ще Ви отведа към напълно достойната почерпка. Всъщност най-бавната част е престоят в хладилника. Защото този вкус наистина има нужда от охлаждане. Можех да го нарека просто „страстен“, но нямаше да е точно и нямаше да е достатъчно. Ще говорим за „опияняващи“ бонбони и вече губя собственото си търпение да Ви ги представя в подробности 😊
Внимавайте да не се поднесете по числата, грамажите все пак имат разлики 😊
- 50 г сушени череши
- 50 г сушен пъпеш
- 50 г печени лешници
- 50 г обикновени бисквити
- 50 г крема сирене
- 20 г кокосово масло
- 35 г мед
- ¼ капачка ликьор Амарето
- 15 г кокосови стърготини
- 1 с.л. /преливаща/ Лешников тахан от Белун
- 80-100 г шоколад
Какво следва след толкова „малки“? 😊 Едно голямо едновременно объркване в кухненски чопър на всички съставки, с изключение на кокосовите стърготини. Шоколадът е предвиден за заливане на бонбоните, затова и той остава настрани. След получаване на еднородна маса от наситнените продукти, се прибавят и стърготините. Оформят се топчета или други предпочитани фигурки. Аз използвах стара бонбонена кутия, в която разпределих сместа. Важното е с лек натиск да се получи добро уплътняване, за да се разпадат не бъдещите сладости, а само консумиращите ги 😊 Следва престой в хладилника за няколко часа. И е ред на шоколада. При мен той беше смес от натурален и млечен, но е въпрос на лично пристрастие, може да се използва дори и бял. Разтопява се на водна баня и топчетата, конусчетата, паралелепипедчета и всякаквите други бонбонени геометрии, се поливат с шоколадов душ. Още малко търпение до големите фойерверки! От тях Ви делят около 3-4 хладилни часа, през което време може да спите. Гарантирам Ви обаче, че ако знаете какво Ви чака, няма даже да мигнете 😊
За финал ще кажа само, че различни от тези бонбони не искам да употребявам поне до другия ми Имен Ден. Има някакво изкушаващо предателство в този разкош. Съставките изглеждат невинни, безопасни, стандартни, на някого вероятно и леко скучни. Това, което се случва в съчетаването им обаче.. от него настръхва дори шоколадът. Ако не вярвате, рискувайте 😊 Има едно особено въображение в черешите, с което силно и безвъзвратно изкушават.
Днес за /на/здраве Ви почерпи: Людмила ЧеРЕшка