Лешникова торта

Тази изкусителна лешникова торта е всичко, което искате от един коледно-новогодишен десерт – вкус, уют и празничен дух. С пухкави леки блатове, аромат на печени лешници и неустоим крем, приготвен с нашия лешников Crunchy тахан с шоколад, тя е истинска звезда на празничната трапеза!
Перфектна за специалните моменти с любими хора – сладостта, която събира всички около масата.

Необходими продукти за Лешникова торта:
За 3 блата с диаметър около 20см:
- (удвоете съставките за 4 блата по 26см)
- 4 яйца
- 120 г светла тръстикова захар
- 100 г фино смлени лешници
- 35 г брашно от касава (може и пшенично)
- 15 г какао
- 1 ч.л инстантно кафе, 1/2 ч.л бакпулвер, 1 щипка сол, бурбонска
- ванилия на върха на ножа
- 1 ч.л мазнина за намазване на формите
За крема:
- 220 г от твърдата част на кокосово мляко от кен (охладено за 1 нощ в хладилник)
- 200 г лешниково crunchy с шоколад @belun
- 30 г какао
- 30 г пудра еритритол (или пудра захар)
- 20 г парченца какаови зърна (или накълцани парченца лешници)
За декорация:
- Цели и накълцани лешници, лешници в шоколад, курабийки, какаови зърна, клончета розмарин

Начин на приготвяне на Лешникова торта:
1. Смлените лешници се смесват и разбъркват добре с брашното, какаото, бакпулверът, кафето и ванилията. Белтъците и жълтъците се отделят в две различни купи.
Белтъците се разбиват със солта и с 40г от захарта до плътна пяна (като за целувки).
2. Към жълтъците се добавят останалите 80г от захарта. Разбиват се с телче или миксер докато захарта се разтопи. Към жълтъчената смес се добавят сухите съставки + 2 с.л вода и всичко се разбърква добре (сместа е доста гъста, лепкава и тежка). Към тази смес се добавят поетапно (на 4-5 пъти) белтъците. Разбърква се внимателно с шпатула като целта е да се получи въздушна смес.
3. Готовата смес за блатовете се разпределя по равни в 3 форми, които са предварително застлани с хартия за печене и намазани с мазнина както по дъното върху хартията, така и по стените.
Пекат се за 20 мин. в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Не препоръчвам да се пече наведнъж и да се разрязва на 3, защото блатовете са много нежни и могат да се разпаднат. По-скоро могат да се изпекат последователно трите ако не разполагате с 3 отделни форми.

4. Хартията за печене се отстранява след като блатовете са поне леко охладени. Ако са залепнали по страните на формата – прекарайте остър нож по периметъра на ринга за торта и блатът ще се освободи.
5. Всичко за крема се смесва и разбърква добре. Разпределя се по равно върху всеки от блатовете без да е нужен ринг, който да да го задържа. Измазването на тортата отвън е по желание – може да бъде оставена и “гола”.