Десерти, Рецепти

Лешникова торта

Лешникова торта

Тази изкусителна лешникова торта е всичко, което искате от един коледно-новогодишен десерт – вкус, уют и празничен дух. С пухкави леки блатове, аромат на печени лешници и неустоим крем, приготвен с нашия лешников Crunchy тахан с шоколад, тя е истинска звезда на празничната трапеза!

Перфектна за специалните моменти с любими хора – сладостта, която събира всички около масата.

Лешникова торта

Необходими продукти за Лешникова торта:

За 3 блата с диаметър около 20см:

  • (удвоете съставките за 4 блата по 26см)
  • 4 яйца
  • 120 г светла тръстикова захар
  • 100 г фино смлени лешници
  • 35 г брашно от касава (може и пшенично)
  • 15 г какао
  • 1 ч.л инстантно кафе, 1/2 ч.л бакпулвер, 1 щипка сол, бурбонска
  • ванилия на върха на ножа
  • 1 ч.л мазнина за намазване на формите

За крема:

  • 220 г от твърдата част на кокосово мляко от кен (охладено за 1 нощ в хладилник)
  • 200 г лешниково crunchy с шоколад @belun
  • 30 г какао
  • 30 г пудра еритритол (или пудра захар)
  • 20 г парченца какаови зърна (или накълцани парченца лешници)

За декорация:

  • Цели и накълцани лешници, лешници в шоколад, курабийки, какаови зърна, клончета розмарин
Лешникова торта

Начин на приготвяне на Лешникова торта:

1. Смлените лешници се смесват и разбъркват добре с брашното, какаото, бакпулверът, кафето и ванилията. Белтъците и жълтъците се отделят в две различни купи.
Белтъците се разбиват със солта и с 40г от захарта до плътна пяна (като за целувки).

2. Към жълтъците се добавят останалите 80г от захарта. Разбиват се с телче или миксер докато захарта се разтопи. Към жълтъчената смес се добавят сухите съставки + 2 с.л вода и всичко се разбърква добре (сместа е доста гъста, лепкава и тежка). Към тази смес се добавят поетапно (на 4-5 пъти) белтъците. Разбърква се внимателно с шпатула като целта е да се получи въздушна смес.

3. Готовата смес за блатовете се разпределя по равни в 3 форми, които са предварително застлани с хартия за печене и намазани с мазнина както по дъното върху хартията, така и по стените.
Пекат се за 20 мин. в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Не препоръчвам да се пече наведнъж и да се разрязва на 3, защото блатовете са много нежни и могат да се разпаднат. По-скоро могат да се изпекат последователно трите ако не разполагате с 3 отделни форми.

Лешникова торта

4. Хартията за печене се отстранява след като блатовете са поне леко охладени. Ако са залепнали по страните на формата – прекарайте остър нож по периметъра на ринга за торта и блатът ще се освободи.

5. Всичко за крема се смесва и разбърква добре. Разпределя се по равно върху всеки от блатовете без да е нужен ринг, който да да го задържа. Измазването на тортата отвън е по желание – може да бъде оставена и “гола”.

Био пълнозърнест сусамов тахан

8.26 лв.126.75 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био белен сусамов тахан

8.61 лв.131.82 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био кокосово масло

2.99 лв.18.87 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *