Ако се чудиш с какво вкусно да се поглезиш през уикенда, тези кюфтенца от леща, зеленчуци и тахан от фъстъци са точното попадение. С хрупкава коричка и толкова засищащи, определено си заслужава усилието да се приготвят.
Необходими продукти за Кюфтенца от леща, зеленчуци и тахан от фъстъци:
- 1 ч.ч. кафява леща
- 1 стрък праз
- 2 големи моркова
- 2 сладки червени пиперки
- 1 скилидка чесън
- 5 с.л. фъстъчен тахан с хималайска сол
- 3-4 с.л. ленено брашно
- щипка пушен червен пипер
- щипка босилек
- щипка мащерка
- щипка риган
- сол и черен пипер на вкус
- зехтин
Начин на приготвяне на Кюфтенца от леща, зеленчуци и тахан от фъстъци:
Измийте и накиснете лещата в купа с вода от вечерта. На следващата сутрин я отцедете и прехвърлете в съд за готвене, долейте 4 ч.ч. вода и гответе на умерен огън докато омекне.
През това време измийте и почистете праза, нарежете го на тънки шайби и поставете в друг съд за готвене. Измийте и обелете морковите, нарежете ги на малки кубчета, повторете същото и с пиперките. Прибавете ги към праза, полейте зеленчуците с 3-4 с.л. зехтин и задушете на умерен огън. Овкусете със сол и черен пипер, добавете пресованата скилидка чесън, пушения червен пипер, босилека, мащерката и ригaна. Гответе докато зеленчуците омекнат.
Готовата леща отцедете добре и постaвете в купата на кухненски робот, блендер или друг уред за накълцване. Смелете набързо за около минута, добавете зеленчуците и разбийте за няколко секунди. Свалете купата от уреда, добавете лененото брашно и фъстъчения тахан, разбъркайте добре с лъжица.
С ръце оформете кюфтенца с малко по-голям размер от орех и ги разпределете в тавичка покрита с хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути или на 190 градуса в еър фраер за 15 минути. По средата на печенето завъртете кюфтенцата, за да се изпекат равномерно. Сервирайте с любим сос или свежа сезонна салата.