Основни, Рецепти

Кюфтенца от леща, зеленчуци и тахан от фъстъци

Кюфтенца от леща, зеленчуци и тахан от фъстъци

Ако се чудиш с какво вкусно да се поглезиш през уикенда, тези кюфтенца от леща, зеленчуци и тахан от фъстъци са точното попадение. С хрупкава коричка и толкова засищащи, определено си заслужава усилието да се приготвят.

Необходими продукти за Кюфтенца от леща, зеленчуци и тахан от фъстъци:

  • 1 ч.ч. кафява леща
  • 1 стрък праз
  • 2 големи моркова
  • 2 сладки червени пиперки
  • 1 скилидка чесън
  • 5 с.л. фъстъчен тахан с хималайска сол
  • 3-4 с.л. ленено брашно
  • щипка пушен червен пипер
  • щипка босилек
  • щипка мащерка
  • щипка риган
  • сол и черен пипер на вкус
  • зехтин

Кюфтенца от леща, зеленчуци и тахан от фъстъци

Начин на приготвяне на Кюфтенца от леща, зеленчуци и тахан от фъстъци:

Измийте и накиснете лещата в купа с вода от вечерта. На следващата сутрин я отцедете и прехвърлете в съд за готвене, долейте 4 ч.ч. вода и гответе на умерен огън докато омекне.

През това време измийте и почистете праза, нарежете го на тънки шайби и поставете в друг съд за готвене. Измийте и обелете морковите, нарежете ги на малки кубчета, повторете същото и с пиперките. Прибавете ги към праза, полейте зеленчуците с 3-4 с.л. зехтин и задушете на умерен огън. Овкусете със сол и черен пипер, добавете пресованата скилидка чесън, пушения червен пипер, босилека, мащерката и ригaна. Гответе докато зеленчуците омекнат.

Кюфтенца от леща, зеленчуци и тахан от фъстъциГотовата леща отцедете добре и постaвете в купата на кухненски робот, блендер или друг уред за накълцване. Смелете набързо за около минута, добавете зеленчуците и разбийте за няколко секунди. Свалете купата от уреда, добавете лененото брашно и фъстъчения тахан, разбъркайте добре с лъжица.

С ръце оформете кюфтенца с малко по-голям размер от орех и ги разпределете в тавичка покрита с хартия за печене.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути или на 190 градуса в еър фраер за 15 минути. По средата на печенето завъртете кюфтенцата, за да се изпекат равномерно. Сервирайте с любим сос или свежа сезонна салата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *