Десерти, Рецепти

Кошнички с боровинков сладоледен крем

Кошнички с боровинков сладоледен крем

Случвало ли Ви се е да искате нещо, но не точно същото, а малко по-различно? Дамите ще ме разберат най-пълноценно, защото на първо място – всички се стремим към своя индивидуалност. Някои ще го отдадат на странични обяснения, примерно че сме с претенции, с нестабилен характер, а други ще стигнат по-далеч и ще твърдят, че не знаем какво искаме! Това обаче няма никакво значение – важното е да го получим 😊

Жив /и здравословен/ пример е днешната рецепта. Навън е топло, но не толкова, че нуждата от сладолед да е крещяща. В същото време следобедът се нуждае от подсладител, който обаче да влияе само на настроението, не и на теглото. И ето как мозайката започва да се събира: в съвършеното „нещо“ – което е сладко, без да е мега калорично, което е насищащо, без да е тестено, което е освежаващо, без да е сладолед. Имаме плътност, имаме лекота, имаме изненада! Нарекох го Кошнички със сладоледен крем 😊 И за да се превърне в истинско десертно бижу, добавих перлички боровинки.

Кошнички с боровинков сладоледен крем

Идват всички съставки и количества 😊

Кошнички:

  • 100 г фини овесени ядки
  • 50 г Био орехови ядки от Белун
  • 20 г кокосови стърготини
  • 1 с.л. препълнена мед
  • 1 с.л. какао
  • 1 ч.л. Био кокосово масло от Белун
  • 2 с.л. Био тахан от кашу с боровинки от Белун

Сладоледов крем:

  • 100 г ядки кашу от Белун
    /накиснато предварително поне за няколко часа/
  • ½ плод банан
  • 100 г кокосово мляко от кен
  • 1 ч.л. Био кокосово масло от Белун
    /много меко или разтопено на водна баня и охладено/
  • 1 с.л. мед
  • 1 ч.л. сок от лимон
  • капачка течна ванилия
  • 1 с.л. Био тахан от кашу с боровинки от Белун
  • лилава боя, оцветител
    /в количество според интензивността и търсената наситеност на цвета/
  • 30 бр. боровинки
Кошнички с боровинков сладоледен крем

Така премерените продукти са за бутиковото количество от 6 кошнички. Ако сте решили да обясните на повече хора как всяко желание е възможно за изпълнение – просто увеличете материалите, пропорционално на броя десертчета, който Ви трябва. Подгответе се с кухненски робот, блендер и формичка за мъфини. Дори търпение не Ви е нужно толкова, защото само две основни стъпки Ви делят от резултата.

Първи са кошничките, вижте техния състав. Фините овесени ядки се смилат до брашно. Ако предпочитате по-крънчи усещане, този ход се пропуска. И точно както в милион и едно желания – целият списък се изсипва в кухненския робот и се смила до случване. Получава се много гъста маса, която с ръце се оформя на топка, силно притискайки, за да се постигне сравнителна еднородност. Така сглобената сфера на мечтите, се разделя на 6 равни части /тук си признаваме, че имаме поне 6 мечти в минута/. Следва може би най-сложната част, поне моето чудодейство забуксува точно в този миг, но и бързо излезе от ситуацията. Съответно – инструкциите са оперативно точни и съобразени с опита 😊 Частите също се овалват приблизително до топче. Всяко се поставя на равен плот, покрива се с хартия за печене /по-широка от диаметъра на кръгчето тесто/ и с длан, натискайки, се разточва до „лист“ с дебелина около 3-4 мм. Изобщо не бива да се преживява фактът, че полученият тънък овал не е симетричен или пък се начупва, или пък се разпада. Като казвам да не се преживява, имам предвид – съвсем спокойно си продължете да живеете, защото тук всичко е поправимо. Достатъчно е във формата за печене на мъфини, да се подредят 6 хартиени кошнички и във всяка една да се оформи кошничка от сместа, с притискането ѝ по дъното и разпределение по стените. Представяме си детските години и работата с пластилин – същото е. Всъщност точно така се разреши задачата и при мен. В този момент фурната вече е загрята на 200 градуса, където овесените чашки ще добият съвсем лек вкусов тен – само за 5 минутки топлинна обработка. Солариумът има своето значение, но ако прецените, можете и него да пропуснете. След престоя във фурната кошничките, заедно с хартиените подложки, се изваждат от тавичката. Оставят се да изстинат, за да се охлади не ентусиазма, а по-скоро инстинкта за внезапно изяждане. В случай, че се прескочи печенето – нека престоят им след оформяне да бъде директно в хладилника.

Втората стъпка е в сладоледения крем. Не точно в него, най-вече ЗА него. Този път за смесване на /уж/ несъвместимите желания се ползва блендерът. По същата схема – всичко наведнъж, до получаване на еднородна, гладка смес. В този момент може просто да извадите от скрития си джоб една сламка и да изпълните съвсем различен свой копнеж, като изпиете съдържанието под формата на смути. Ако решите да последвате този импулс, добавете все пак още малко кокосово мляко, за да имате необходимата гъстота за напитка. Освен това – при това развитие на апетита, кошничките Ви ще останат празни… Така че, най-добре да се придържаме към плана. Препоръчително е готовият крем да се охлади за няколко минути във фризер, преди да се мине към последното в тази рецепта.

А последното е следното: в чашките се слагат по две плодчета боровинка и се запълват до горе с леко сгъстената сладоледена маса. Важно е тя да не се заледява, но пък винаги има вариант да Ви се прииска точно сладолед, така че – и това ще е възможно да се удовлетвори, с повече време във фризера. По план обаче – вече напълнените кошнички се оставят за няколко часа в хладилника. След което може да се украсяват – с таханче, с боровинки, с листенца мента, с теменужки. А може и да се консумират, без повече отлагане 😊

Красиви, изненадващи, пристрастяващи /точно като жените/ са тези десертчета. С това само се опитвам да кажа, че стават и за мъже…, които знаят какво искат 😊

Днес в кухнята на необятната женска логика Ви разбира: Людмила ЧеРЕшка

Бели шоколадови капки

22.00 лв.

Кашу

27.00 лв.

Сусамов тахан с белгийски шоколад

5.89 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *