Веган мъфини с череши

Насладете се на уникалните веган мъфини с череши – сладко изкушение, което съчетава меката текстура на мъфините със сочността на пресни череши.
Идеални за закуска, следобеден снак или десерт, тези мъфини са пълни с вкус и веган доброта.

Необходими продукти за Веган мъфини с череши:
За мъфините (6 бр.):
- 50г брашно от касава (или пшенично)
- 20г какао
- 30г кокосова захар (или друга)
- 20г кокосово масло
- 50г био лешников крем с рожков
- 50г кленов сироп (или друг течен подсладител)
- 90г топла вода
- 1 ч.л бакпулвер
- 1/2 ч.л сода бикарбонат
- 1 ч.л оцет
- няколко капки екстракт от ванилия
За пълнежа:
- конфитюр от череши/вишни
- черешов ликьор (по желание)
За крема:
- 150г охладено кокосово мляко от кен
- 20г пудра захар или еритритол смлян на пудра
🍒 Череши и черен шоколад за декорация

Начин на приготвяне на Веган мъфини с череши:
Сухите съставки се смесват в купа и се разбъркват добре (брашното, какаото, захарта, бакпулвера и содата).
В отделна купа се смесват всички мокри съставки – разтопеното кокосово масло, лешниковия крем, кленовия сироп, водата и оцета. Разбъркват се и мокрите съставки се изсипват при сухите.
Бърка се до хомогенизиране и сместа се разпределя в силиконови форми за мъфини, като с епълнят на 3/4. Пекат се в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор (или air fryer) за 15-20 минути.

След изпичане и охлаждане в центъра на мъфините се издълбава малка дупка с помощта на нож. По желание на този етап може мъфините да се напоят с по няколко капки черешов ликьор. В издълбаната дупчица се поставят по 3-4 череши от конфитюра (без сиропа).
Двете съставки за крема се смесват и се разбиват за минута с миксер. Изсипва се в пош и се шприцова върху всеки мъфин.
Декорират се с прясна череша и натрошен черен шоколад.