Десерти, Рецепти

Чийзкейк Дъга

Чийзкейк Дъга

Оглеждаме се. Природата се буди и ликува. Засипва ни с цветове – преносно и буквално. А окото иска още, и още, ненаситно за радост. И защо да чакаме само на природата да ни засити? Ами когато падне Есен, а зимъска? Ето ни спасение! При това – в чиния. При това – неподатливо на сезони. При това – с фини, освежаващи аромат и удоволствие. Точно като свят след пролетен дъжд. Точно като игра на светлината. Точно като дъга. А вие съчинявали ли сте дъга? Да я съберем заедно!

Чийзкейк Дъга

Продуктите на пръв поглед изглеждат стандартни. Но разковничето е в подробностите. В тях са проблясъците, от които се раждат цветовете на вкуса.

Блат:

  • 100 г чаени бисквити
  • 50 г краве масло /меко/
  • 1 с.л. Био кашу с малини от Белун
  • настъргана кора от половин малък лимон

Чейзкрем Малина:

  • 50 г краве масло /много меко/
  • 50 г пудра захар
  • 180 г крема сирене /при мен беше пакетче от 125 г и още половин пакетче/
  • 200 г заквасена сметана
  • 50 г течна сметана, разбита
  • 2 с.л. Био кашу с малини от Белун
  • 10 пресни малини /нарязани и подсушени в салфетка/

Чийзкрем Мента:

  • 30 г Био кокосово масло от Белун
  • 50 г пудра захар
  • 180 г крема сирене /при мен беше пакетче от 125 г и още половин пакетче/
  • 200 г заквасена сметана
  • 50 г течна сметана, разбита
  • ½ авокадо
  • 5-6 листенца мента
  • няколко капки сок от лайм
  • настъргана кора от половин лайм

Декорация:

  • плодове – малини, лимон, лайм
  • стръкчета мента, розмарин
  • натрошени на едро ядки кашу от Белун
  • 1 с.л. Био кашу с малини от Белун
Чийзкейк Дъга

Използвах форма с диаметър 16 см, за да подчертая разноцветието в по-дебели слоеве на крема. Със същия вкусов успех може да се ползва и малко по-голяма тавичка, въпрос на избор.

Запретват се ръкавите и се започва работата на природата 😊 Всичко е едно голямо забъркване и благославяне, че са измислени и функционират уредите с тази цел.

Първи е блатът. В кухненски робот се натрошават бисквитите, смилат се на приказен бисквитен прах. След което се добавя количеството слънчево масло, лъжичката розова магия от Био кашу с малини от Белун и щипката греещи лимонови стърготини. Съставките се смесват с още няколко завъртания в робота или блендера. Изсипват се във формата и с помощта на притискащи движения с пръсти, се разстилат по дъното, с едва забележим борд по стената на съда. Така получената почва за засаждане на дъга се прибира в хладилника, за времето на приготвяне на първия крем /не бързайте, наслаждавайте се/.

Следва чийзкрем Малина. Всички продукти за кремовете е препоръчително да са на дневна светлина, т.е. на стайна температура поне 2 часа предварително. Миксерът е вълшебната пръчица в цветното начинание. Разбива се мекото масло с пудрата от захар, образувайки облак от бял дим. Към него се прибавят последователно още наситени бели облаци от: крема сирене, заквасена сметана, кремообразната течна сметана. След крема сиренето степента на пръчицата следва да се намали и не бива да се увличате в бъркането – само до хомогенизиране на съставките. И тук отново се включва розовата гама от Био кашу с малини от Белун. Съвсем накрая в облаците се набъркват и пресните плодове, обезателно подсушени. Блатът вече е стегнал и можем да посадим върху него първия цвят на дъгата. Кремът се разстила и тавичката леко се потупва върху плота, заглажда се и с усмивка се връща отново в хладилника. Слоят трябва да се втвърди поне малко, преди да се покрие със следващия.

Получихме си земя, получихме си небе, време е да направим връзката помежду им. А именно зеленото на пролетта, дърветата, тревата.. Или иначе казано: ред е на чийзкрем Мента. Стъпките са абсолютно сходни на първия. Вместо слънчево масло тук се ползва кокосовият сняг, защото без сняг няма и реколта. Минава се отново през крема сиренето, заквасената сметана и разбитата течна сметана. Идва моментът и на авокадото, което е пюрирано предварително, може и на вълшебна ръка, с вълшебна виличка. За ароматен и вкусов разкош се добавят нарязаните листенца жива мента, капчици дъжд от лайм и ярко зелените мигли на стърготините. Полученият крем се нанася в дъгата на същия принцип. Завършва се с потупване и зимата на хладилника, от където след поне 4-5 часа /най-добре след една нощ/ ще се излюпи чисто нова дъга!

Естествено, декорацията е съществена част от това художество! Използвайте замах и мечтайте смело с краските! Както обикновено – списъкът е само примерен, можете да включите плодове, цветя и всичко, с което разполага фантазията Ви!

Ще издам, че никоя фантазия не е достатъчна, за да си представи с точност изящното вкусово съчетание в този свръхестествен десерт! Ефирен, но и земен, разнообразен, но и допълващ сам себе си, лесен като детска игра, но и шеметен не на шега… Когато Ви залипсва чудото в сърцето и дома, вече знаете как да го създадете.

Днес из прогнозната чудесия Ви разведе: Людмила ЧеРЕшка.

Бели шоколадови капки

22.00 лв.

Кашу

27.00 лв.

Сусамов тахан с белгийски шоколад

6.19 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *