Веган канелени рулца без глутен
Посрещнете празниците с тези лесни веган канелени рулца – едно вкусно коледно лакомство без глутен, приготвено с нашия ядков крем „Канелено руло“ – съчетание от бадемов тахан, захар от фурми, кокосово мляко и канела.
Една хапка и ще се влюбите в нежната текстура и топъл, зимен вкус!
Необходими продукти за Веган канелени рулца без глутен:
За „блата“:
- 70 г овесени ядки без глутен
- 85 г бадемово брашно
- 35 г кокосово масло
- 30 г кленов сироп
- 5-6 капки ванилов екстракт
- щипка сол
За пълнежа:
- 120 г крем канелено руло
- 50 г фурми (без костилки)
- 30 г кокосово брашно
- 1 ч.л канела
- 1 с.л вода
Начин на приготвяне на Веган канелени рулца без глутен:
1. Сухите съставки за блата се смилат много фино в блендер. Към тях се добавя разтопеното кокосово масло, кленовия сироп и ваниловия екстракт. Смила се още малко докато се образува смес подобна на тесто. Ако е прекалено ронлива може да се добавят 1-2 с.л вода или ядково мляко.
2. Вече готовата смес се разпределя с притискане по дъното на малка тавичка покрита с хартия за печене. Използвайте намазнена лъжица, за да бъде по-лесно. “Блатът” трябва да бъде с дебелина около 1см (максимално). След като е готов се прибира в хладилник, за да стегне леко.
3. През това време всички продукти за пълнежа се смесват в блендер. Смилат се също много добре (водата отново е при нужда, зависи колко месести са били фурмите).
4. Готовият пълнеж се разпределя равномерно върху вече стегналата основа. Оставете малка ненамазана линия (1-2см) в частта, където рулото ще се затвори. С помощта на хартията за печене се завива стегнато руло и се прибира в хладилник.
5. Разрязва се с остър нож преди поднасяне.