Тиквени таханки с червени боровинки
РЕЦЕПА С ТИКВЕН ТАХАН
„Тиквени таханки с червени боровинки“
* Снимки, текст и рецепта – Любка Гечева
Всеки който ги опита си взима втора после трета и за нула време вече ги няма, та затова в неделя сутрин
докато съм сама в кухнята бързам да ги направя и да ги снимам.
Необходимите продукти: 1 яйце 150 гр разтопена мас, 3 с л кисело мляко с връх, 1 ч л сода, 1/2 ч л ванилова захар, 3 с л квас, 2 с л лимонов сок, 1/3 ч ч червени боровинки, 1/3 ч ч тиквени семки, 1/3 ч ч слънчогледови семки, 200 гр захар, 2 с л тиквен тахан. И тук идва най-сложното, не меррих брашното, ориентирах се като да може да се гребне с лъжица за сладолед и да се сложи в тавата без да се разлее.
Такааа да започваме с месенето, по-точно бъркането, защото тук месене няма!
*Сложете маста в купата и я разстопете на котлона ако ползвате подходяща за това купа.
*След това добавете захарта, тахана и разбъркайте. Добавете киселото мляко, лимоновия сок и след това кваса и яйцето. Разбъркайте добре и сложете накълцаните боровинки и семена.
*Пресейте 1 чаша брашно направо върху купата и сложете содата и ванилията в него. Разбъркайте и добавайте брашно до получаването на меко тесто, което може да държи форма. Не бъркайте повече, оставете за 2 минути докато си приготвите тавичка с харти я за печене.
Така изглежда сместа, сложих и още две лъжици брашно и я почнах 🙂
Така изглежда сместа, сложих и още две лъжици брашно и я почнах 🙂
*Гребвайте с лъжица за сладолед и поствяйте на разстояние една от друга.
*След като напълните тавичката в моята се побират по 16 сладки, с две-три движения оформете всяко топче на гладка топчица.
*Сложете по една тиквена семка отгоре и печете на 180 градуса до леко позлатяване на бисквитките.
Ако не ги загладите изглеждат така, малко недодялани но също толкова вкусни.
Ако не ги загладите изглеждат така, малко недодялани но също толкова вкусни.
Да Ви е слдко!
Не се издържа покрай тях, докато снимам и ям, като малките деца.
Не се издържа покрай тях, докато снимам и ям, като малките деца.
Здравейте!
С какво количество мая може да заместим кваса ?
Здравейте,
сладките ще се получат ли със сусамов тахан?
Би трябвало да се получат. Опитайте и споделете опит 🙂