Десерти, Рецепти

Триъгълно бадемово руло със солен карамел

Триъгълно бадемово руло със солен карамел

Сигурно всички сте срещали патетичния стих: „Есента ухае на кори от портокали…“ Или беше зимата? Без значение. Защото в днешната рецепта няма корички, нито портокали, но пък е с въздействащ аромат и на Есен, и на Зима. Вдишваме очакването и бързо зареждаме продуктите за блаженство, по групички на приготвяне, за да е максимално лесно:

Бадемов блат:

  • 50 г бадемово брашно
  • 80 г бяло брашно
  • 30 г бадеми смлени /за предпочитане печени/
  • 40 г кафява захар
  • 40 г бяла захар
  • 3 яйца
  • 1 с.л. разтопено масло
  • ½ ч.л. джинджифил
  • ½ ч.л. канела
  • щипка сол
  • 1 непълна ч.л. бадемов ликьор или Амарето

Сметанов крем:

  • 150 мл животинска сметана сладкарска
  • 250 г сирене „Маскарпоне“
  • 5 г /половин пакетче/ бурбонска ванилова захар
  • 60 г пудра захар
  • 1 с.л. Бадемов тахан с вкус на солен карамел БИО от Белун

Сладко къпани плодове:

  • 1 круша – твърд, но сладък, сорт
  • 20 г бяла захар
  • 1 с.л. масло

Декорация:

  • 1 круша – твърда
  • 2-3 с.л. бяла/кафява захар
  • 1 с.л. Бадемов тахан с вкус на солен карамел БИО от Белун
  • няколко ядки бадеми
Триъгълно бадемово руло със солен карамел

Уверявам ви, че това бе най-бавната част в цялата работа. Точно като при есенциите, които е сложно да научиш, но пък когато ги улучиш… – благотворството е на всички нива! Да започваме с нашето.

Блатът е елементарно упражнение – само с купа и миксер. Яйцата се разбиват с двата вида захар плюс щипката сол. След удвояване обема на сместа, на 2 пъти /внимателно, като пред експлозия/, се добавя разтопеното и поохладено масло. Градусът вдигаме в около 4-5-та минута от забъркването, иначе казано – прибавя се и ликьорът. Предварително пресетите заедно сухи съставки са последният, но съществен, щрих в основата. Изберете правоъгълна тавичка с дълга страна около 23-24 см и застелете с хартия за печене. Получената негъста маса прави тънък слой и се пече на 180 градуса, за около 10 минути. Оставя се да вземе хладина върху решетка, за още максимум толкова време. С фини движения се освобождава от хартията. Късите препечени краища на готовия блат се отрязват и се оформят на малки кубчета. Останалата правоъгълна платка се разделя на 3 равни ленти, от около 7 см. И точно тук математиката в сладкодействието приключва 😊

Кремът няма да как да се обърка и със затворени очи. Сметаната се разбива 2 минутки с пудрата и ваниловата захар. Отново с вещината на химик, лъжичка по лъжичка, се включва и сиренето „Маскарпоне“. Разбърква се съвсем за кратко, не бива хубавото да ви увлича /в този конкретен случай/. И… готово!

За къпаните плодове – крушата следва да свали своята дрешка /да се обели/, след което се нарязва по желание – или на тънки резени, или на още по-дребни части. Захарта се карамелизира, плодът скоква в нея, заедно с лъжичката масло. Времето на банята е – докато парченцата се размекнат от удоволствие.

Важно за процеса: преди да се пристъпи към сглобяване на рулото, всички съставни елементи трябва да са с приблизително еднаква температура. Върху двойно стреч фолио с подходящ размер, една до друга се нареждат отрязаните ленти блат. Върху тях се изсипва и заравнява солидно количество от сметановия крем, оставя се около 20% за измазване отвън. Дойде звездният момент и на Бадемовият тахан с вкус на солен карамел БИО от Белун, за който важи правилото: Колкото повече – толкова повече! Изсипете щедро върху сметановия слой – няма да съжалявате 😊 В центъра на събитията – т.е. в средата на средната лента 😊, надлъжно се разстилат половината къпани плодове, после малките кубчета блат и се завършва с втората половина крушки. Още не е готово да светне, но всеки момент ще стане мега вкусно! С деликатност на лек парфюм, двете странични ленти се събират над централната, оформяйки триъгълник. Вече може да се приложи стягащият ефект на фолиото, за да се оформи стабилен десерт. Увива се и така опаковано, благоуханното руло се прибира на студено за около 2 часа. Последната стъпка е да се покрие с остатъка от сметановия крем и да се декорира с още карамелов тахан и круши. За да се получат като от снимките – нарежете ги предишната вечер, на ивици от 3-4 мм и ги посипете със захар. Нека престоят на сухо и прохладно място. Преди декорацията, трябва да се попият с кухненска хартия. Може да се ползват и сурови – също е ефектно! Тази магическа ароматна Есенност съхранявайте в хладилник. И когато нуждата от топлина почука, нарежете и се потопете в еликсир, достоен за възхита!

Днес в кулинарните врели не кипели, Ви забърка: Людмила ЧеРЕшка

Бели шоколадови капки

22.00 лв.

Кашу

27.00 лв.

Сусамов тахан с белгийски шоколад

6.19 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *