Бадемови бисквитки с фурми и бадемов тахан (без глутен и захар)
Ядковият тахан, овесените ядки и фурмите създават една впечатляващо добра консистенция за хрупкави бисквитки, когато търсим варианти без захар и глутен. За да ги приготвите, ви трябват само чопър и фурна.
Необходими продукти:
1 яйце от биологично или свободно оглеждани кокошки (маркировката на черупката им трябва да започва с 0 или 1)
90 г бадемов тахан Белун
30 г сурови бадеми
40 г овесени ядки без глутен
80 г фурми без костилка
2 г бакпулвер
1 щипка сол
11 белени бадема, разрязани на половинки по дължина
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 180 градуса и застиламе тава за печене със силиконова подложка за печене.
В чопър смиламе първо само овесените ядки и бадемите, докато заприличат на брашно, но без да гоним перфектни резултати, може да има по-едри парчета.
Добавяме фурмите и отново смиламе. Образуват се лепкави ситни трохи.
В купа разбиваме яйцето и добавяме бадемовия тахан. Получава се гъста смес.
Към нея добавяме смлените ядки и фурмите, бакпулвера и солта и разбъркваме хубаво първо с вилица, а след това омесваме стегнато лепкаво тесто на ръка (правим го в купата, не е нужно да се меси на плота).
Измиваме си ръцете и с все още мокри ръце (ако са сухи, тестото залепва) оформяме 11 топки, които подреждаме в тавата.
С мокра вилица притискаме всяка топка, така че леко да се сплеснат. Отгоре поставяме по 2 половинки белен бадем, така че да заприличат на сърчица.
Печем ги в загрятата фурна за 12 минутки, след което ги изваждаме и подреждаме върху решетка, за да изстинат.
Бисквитките стават едновременно меки, но и хрупкави отвън, сочни в сърцевината и приятно сладки за малки и големи любители на десертите.