Десерти, Рецепти

Бадемов чили сникърс

Бадемов чили сникърс

Всички сме чували за онази „щипка“ от нещо, което изцяло променя играта. Щипка Любов, щипка сол, щипка хумор… и обикновеното става необикновено! Тази рецепта ще бъде щипната от лютото 😊 Но и останалите ѝ части ще ви изненадат приятно. В блокчета шоко пикантност, които ще изградим от следните продукти:

За карамела и суровия блат:

  • 200 г фурми
  • 50 г печени ядки кашу
  • 50 г фини овесени ядки
  • 30 г бадемово брашно
  • 3 с.л. Бадемов тахан БИО от Белун
  • 1 ч.л. кокосово масло /разтопено и охладено/
  • сол
  • есенция ванилия
  • есенция карамел /по избор/
  • 50 г печени ядки бадем

За шоко заливката:

  • 200 г шоколад или кувертюр
  • 1-2 с.л. Шоколад с чили от Белун
Бадемов чили сникърс

Интересното започва с карамелената смес. Фурмите са накиснати предварително в гореща вода за около 10 минути. След като омекнат значително, се блендират заедно с бадемовия тахан БИО от Белун, кокосовото масло и есенциите. В случай, че ядките кашу са осолени, може да се пропусне солената мини стъпка. Тук търпението е силна черта, защото полученият карамел си заслужава една голяма лъжица и изчезване за 60 секунди. Но ние сме мобилизирани и мотивирани за щипката! Преди това обаче следват още допълнителни неизвестни. Неизвестни само на тези, които очакват сникърсът да има познатия фъстъчен вкус. Не и за нас. Ние веднага сме осъзнали, че в списъка фъстъци – няма! Дори още от заглавието сме се ориентирали. Разсеяхте ли се вече от карамела? 😊 Докато все още е в пълно количество, 1/3 от него се заделя настрани. Останалите 2/3 ще се превърнат в блата, който е основата на шоко барчетата. Към сместа се прибавят сухите компоненти: смляното на ситно кашу, овесените ядки и бадемовото брашно. Целта е да се получи не особено меко „тесто“, което се омешва добре. В тавичка за козунак, постлана с хартия за печене /интересно, че няма да правим нито едното, нито другото 😊/, се оформя правоъгълен блат, с дебелина около 1 см. 23/9 см са размерите на съда, в който се получават 8 бр. идеални десертчета. Може да се ползва и всякакво друго съотношение, според виждането на архитекта.

Идва ред на равномерното нанасяне и на другата карамелена 1/3 /не сте я хапнали, нали?/, върху която артистично се подреждат целите бадемови ядки. Следва престой в камерата на хладилника от около час и половина. Минути преди изтичането на вледеняващото време, на водна баня се разтапя шоколадът. Температурата му трябва да е достатъчно спаднала, преди да се залеят нарязаните вече парчета студена карамелено-бадемова прелест. Самото поливане се случва върху решетка, под която сте подготвили съд, който в последствие давате на домашните любимци да изчистят с пръсти. И като стана дума… дългоочакваната щипка е точно тук! В зависимост от влечението ви към предизвикателства, „украсете“ десертите с количество Шоколад с чили от Белун, отговарящо на вашия вкус. Именно пикантното е онова „щракване“, което чакахме. И което променя играта.

И един топ секретен съвет: Ако искате по-малко играчи, сложете повече от шоколада с чили 😊 Не сте го чули от мен.

Но по всички други тактики за неочакваност днес се разприказва: Людмила ЧеРЕшка

Био пълнозърнест сусамов тахан

8.26 лв.126.75 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био белен сусамов тахан

8.61 лв.131.82 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Био кокосово масло

2.99 лв.18.87 лв.
Опции This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *