Десерти, Рецепти

Бадемов чили сникърс

Бадемов чили сникърс

Всички сме чували за онази „щипка“ от нещо, което изцяло променя играта. Щипка Любов, щипка сол, щипка хумор… и обикновеното става необикновено! Тази рецепта ще бъде щипната от лютото 😊 Но и останалите ѝ части ще ви изненадат приятно. В блокчета шоко пикантност, които ще изградим от следните продукти:

За карамела и суровия блат:

 • 200 г фурми
 • 50 г печени ядки кашу
 • 50 г фини овесени ядки
 • 30 г бадемово брашно
 • 3 с.л. Бадемов тахан БИО от Белун
 • 1 ч.л. кокосово масло /разтопено и охладено/
 • сол
 • есенция ванилия
 • есенция карамел /по избор/
 • 50 г печени ядки бадем

За шоко заливката:

 • 200 г шоколад или кувертюр
 • 1-2 с.л. Шоколад с чили от Белун
Бадемов чили сникърс

Интересното започва с карамелената смес. Фурмите са накиснати предварително в гореща вода за около 10 минути. След като омекнат значително, се блендират заедно с бадемовия тахан БИО от Белун, кокосовото масло и есенциите. В случай, че ядките кашу са осолени, може да се пропусне солената мини стъпка. Тук търпението е силна черта, защото полученият карамел си заслужава една голяма лъжица и изчезване за 60 секунди. Но ние сме мобилизирани и мотивирани за щипката! Преди това обаче следват още допълнителни неизвестни. Неизвестни само на тези, които очакват сникърсът да има познатия фъстъчен вкус. Не и за нас. Ние веднага сме осъзнали, че в списъка фъстъци – няма! Дори още от заглавието сме се ориентирали. Разсеяхте ли се вече от карамела? 😊 Докато все още е в пълно количество, 1/3 от него се заделя настрани. Останалите 2/3 ще се превърнат в блата, който е основата на шоко барчетата. Към сместа се прибавят сухите компоненти: смляното на ситно кашу, овесените ядки и бадемовото брашно. Целта е да се получи не особено меко „тесто“, което се омешва добре. В тавичка за козунак, постлана с хартия за печене /интересно, че няма да правим нито едното, нито другото 😊/, се оформя правоъгълен блат, с дебелина около 1 см. 23/9 см са размерите на съда, в който се получават 8 бр. идеални десертчета. Може да се ползва и всякакво друго съотношение, според виждането на архитекта.

Идва ред на равномерното нанасяне и на другата карамелена 1/3 /не сте я хапнали, нали?/, върху която артистично се подреждат целите бадемови ядки. Следва престой в камерата на хладилника от около час и половина. Минути преди изтичането на вледеняващото време, на водна баня се разтапя шоколадът. Температурата му трябва да е достатъчно спаднала, преди да се залеят нарязаните вече парчета студена карамелено-бадемова прелест. Самото поливане се случва върху решетка, под която сте подготвили съд, който в последствие давате на домашните любимци да изчистят с пръсти. И като стана дума… дългоочакваната щипка е точно тук! В зависимост от влечението ви към предизвикателства, „украсете“ десертите с количество Шоколад с чили от Белун, отговарящо на вашия вкус. Именно пикантното е онова „щракване“, което чакахме. И което променя играта.

И един топ секретен съвет: Ако искате по-малко играчи, сложете повече от шоколада с чили 😊 Не сте го чули от мен.

Но по всички други тактики за неочакваност днес се разприказва: Людмила ЧеРЕшка

Бели шоколадови капки

22.00 лв.

Кашу

27.00 лв.

Сусамов тахан с белгийски шоколад

6.19 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *